Thursday, September 1, 2016

ඇයි දන්නව ද? මඤ්ඤොක්කා කෑමෙන් පසූ ඉගුරු තේ අගුණ.

 ඇයි න්නව ද? මඤ්ඤොක්කා කෑමෙන් පසූ ඉගුරු තේ අගුණ.

තේ වලට වඩාත් රසයක් එක් කිරීමට අපේ ගෘහනියන් තේ වලට ඉ`ගුරු එක් කිරීමට පෙළඹෙනවා. ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුණය සහිත ඉ`ගුරු සහ තේ වලට ඉ`ගුරු වැඩියෙන් දමා සීනි අඩුවෙන් දැමීමෙන් තේ වල රසය මෙන්ම ගුණයත් තීව්‍ර වෙනවා. ඒ වගේම මඤ්ඤොක්කා කෑමෙන් පසු ඉ`ගුරු දැමු තේ නොබිය යුතු බවට මතයක් තියෙනවා. එහි ඇත්ත නැත්ත අපි සොයා බලමු.


මඤ්ඤොක්කා කෑමෙන් පසු ඉ`ගුරු දැමු තේ බොන්න එපා කියල අප අසා ඇත. මේකට හේතුවක් තියෙනවා. මඤ්ඤොක්කා සහ ඉ`ගුරු වල ඇති රසායනිකයන් එකිනෙකට ප්‍රතික්‍රියා කරමින් විස සහිත රසායනිකයක් තනන නිසා තමයි මඤ්ඤොක්කා කෑමෙන් පස්සේ ඉ`ගුරු සහිත කිනම් හෝ ආහාරයක්වත් ගන්න එපා කියන්නේ. එම විස සහිත රසායනිකය මගින් සිරුරට අහිතකර අසාත්මිකතා ඇතිකරනවා.

වර්තමානයේ වෙළඳපොළට එන මඤ්ඤොක්කා වල සයනයිඩ් ප්‍රතිශතය අඩු බව විශේෂඥයන් තහවුරු කර ඇති අතර කෙසේ නමුත් මඤ්ඤොක්කා ආහාරයට ගැනීමෙන් පසුව ඉ`ගුරු තේ නොබිමට වග බලා ගන්න. ඒ අසාත්මිකතා ඇති වීමට ඉඩකඩ ඇතිවන බැවිනි.


අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි



පළමු ඔසප් වීම ගැන ගැහැණු ළමයින්ට ඇතිවෙන ප්‍රශ්න 8ක් පළමු ඔසප් වීම පිළිබඳ දැඩි අවධානයකින් සිටීම අනිවාර්යයි.

පළමු ඔසප් වීම ගැන ගැහැණු ළමයින්ට ඇතිවෙන ප්‍රශ්න 8ක් පළමු ඔසප් වීම පිළිබඳ දැඩි අවධානයකින් සිටීම අනිවාර්යයි.
ගැහැණු ළමයෙකුගේ වයස වැඩෙත්ම ඇයට බොහෝ ශාරීරික වෙනස්වීම්වලට මුහුණ දීමට සිදුවෙනවා. ඒ අතර වැඩිවිය පැමිණීම සාමාන්‍ය සිදුවීමක්, වැඩිවිය පැමිණීම හෙවත් පළමු ඔසප් වීම පිළිබඳ දැඩි අවධානයකින් සිටීම අනිවාර්යය වෙනවා. පළමුවරට ඔසප් වීම සිදුවන්නට නියමිත ඕනෑම ගැහැණු දරුවකුට මෙම ගැටලූ කිහිපය පැන නැඟී තිඛෙන්න පුළුවන්.



1. කුමන වයසකදී පළමු ඔසප් වීම සිදුවෙනවාද?

සමහර ගැහැණු දරුවන්‍ට අවුරුදු 8 - 9දී ඔවුන්ගේ පළමු ඔසප් වීම සිදුවෙනවා. නමුත් සමහර ගැහැණු දරුවන්ට ඔසප් චක්‍රය ආරම්භ වීමට අවුරුදු 15 -16 ගත වන තෙක් සිටීමට සිදුවෙනවා. මේ පිළිබඳ හොඳ අවබෝධයක් ලබා ගැනීමට ඔබගේ මව හෝ වැඩිමහල් සහෝදරියන්ට ප්‍රථම ඔසප් වීම සිදුවුණු දිනය පිළිබඳ අසා දැනගන්න.

2. මවගේ පළමු ඔසප් වීම සිදු වූ වයස් සීමාවේදීම මගේ පළමු ඔසප් වීමත් සිදුවෙයිද?

බොහෝ වේලාවට මේ ආකාරයට සිදුවීමට ඉඩ තිඛෙනවා. ඔබගේ මවගේ පළමු ඔසප් වීම වයස අවුරුදු 15දී සිදුවුණි නම් ඔබටත් එම වයසේදී සිදුවීමට පුළුවන්. නමුත් එය වෙනස් වීමටත් ඉඩ තිඛෙන බව මතකයේ තබාගන්න.

3. මේ වන විටත් පළමු ඔසප් වීම සිදුව නැත්තේ ඇයි?

සෑම ගැහැණු දරුවකුටම ඇයට ආවේණික වූ ජීව විද්‍යාත්මක වේලාවන් තිඛෙනවා. ඊට අනුරූපව ගැහැණු දරුවකුගේ වැඩිවිය පැමිණීම සිදුවෙනවා. මෙතෙක් පළමු ඔසප් වීම සිදු නොවී ඇත්නම් ඒ පිළිබඳ බියක් ඇති නොකර ගන්න. අනිවාර්යෙන්ම එය සිදුවෙයි.

4. පළමු ඔසප් වීම ඔබට සිදුවීමට ආසන්න බව දැනගන්නේ කෙසේද?

පළමුව ඔබගේ පියයුරු වර්ධනය සිදුවෙනවා. එමෙන්ම රහසිගත පෙදෙස් හි රෝම හටගැනීම ද සිදුවෙනවා. තවද මේ කාලය තුළදී ඔබගේ යට ඇඳුම් ඔබට පිළිකුල් වීමද සිදු වෙනවා. ඒ එහි යම්කිසි ද්‍රාවණයක් නිතරම තැවරීම දක්නට ලැඛෙන නිසයි.

5. ඔසප් වීම කොපමණ දිනක් පවතීද?

මෙය එකිනෙකාට අනුව වෙනස් වෙනවා. සමහර ගැහැණු දරුවන්‍ට එය දින තුනක් පමණ පවතිනවා. අනිකුත් අයට දින 7 - 8 පමණ ද පවතිනවා. සාමාන්‍යයෙන් ඔසප් චක්‍රය දින 4 - 5ක් පමණ වුවත් තිඛෙනවා.

6. කිසිම විටකදී ඔසප් වීම නොවුණොත් කරන්නේ මොනවාද?

අවුරුදු 16 සම්පූර්ණ වූ නමුත් ඔසප් වීම සිදු නොවූ ගැහැණු දරුවන්ට මෙසේ සිදු නොවීමට හේතුව ලෙස දක්වන්නේ සිරුරේ පවතින රුධිර මට්ටම අවම වීමයි. මේ සඳහා වෛද්‍ය පරීක්ෂණ, චිකිත්සක ක්‍රම සිදුකරනවා. මේ සඳහා ඔබගේ පවුලේ වෛද්‍යවරයා මුණගැසී උපදෙස් ලබා ගන්න.

7. සෑම මසකදීම සිදුවන ඔසප්වීම නතර කිරීමට පුළුවන්ද?

ඔසප් චක්‍රය හොර්මෝන ක්‍රියාකාරීත්වය තුළින් සිදුවෙනවා. මෙම සිදුවීම අඩපණ කිරීමට කිසිම වෛද්‍ය ක්‍රමයක් නැහැ. තාවකාලිකව දිනය කල් දමා ගැනීමට වෛද්‍ය උපදෙස් ගත හැකි වුවත් එය දිගුකාලීනව නම් සුදුසු නැහැ.

8. කුමන අවධියේදී ඔසප් චක්‍රය නිවැරදිව නතර වෙයිද?

කාන්තාවන්ට ආර්ථවහරණය සිදුවන්නේ වයස අවුරුදු 40 අගභාගයේදී හෝ අවුරුදු 50 මුල් භාගයේදීයි. නමුත් සමහර කාන්තාවන්ට අවුරුදු 35දී ආර්ථවහරණය සිදුවන අතර සමහර අයට අවුරුදු 50 පසු වුණත් ආර්ථවහරණය සිදු වන්නේ නැහැ. එය එක් එක් කාන්තාව අනුව වෙනස්ය.

අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි



කොත්තමල්ලි හා ඉඟුරු වලින් විශ්මිත බෙහෙතක් ඇදුම රෝගය නිට්ටාවටම සුවකර ගන්න මේ ඔසුව භාවිතා කරන්න.

 කොත්තමල්ලි හා ඉඟුරු වලින් විශ්මිත බෙහෙතක් ඇදුම රෝගය නිට්ටාවටම සුවකර ගන්න මේ ඔසුව භාවිතා කරන්න.
වසර 300 කට වඩා ඩ පැරැණි නවගමුවේ පාරම්පරික සිංහල වෙද පරපුරේ වෙද මාතාවක්‌ වූ තලංගම හෙලේනා පෙරේරා මහත්මියගේ මිනිබිරිය වන චාන්දනී වික්‍රමාරච්චි මහත්මිය සර්වාංග රෝග සඳහා මෙන්ම දියවැඩියාව, පිළිකාව, ඇදුම සහ හතිය, අංශභාගය, ආතරයිටිස්‌ යන රෝග සඳහා 100% ක දේශීය වූ ප්‍රතිකාරයක්‌ හඳුන්වා දී ඇති වෛද්‍යවරියකි. විවිධ රෝගවලට ගෙදරදී ප්‍රතිකාර කර ගැනීම සඳහා ඉතා අඩු මුදලක්‌ වැය වන, ගෙදරදීම සාදා ගත හැකි ශාඛසාරමය ඖෂධ හඳුන්වාදීම මේ තීරය ඔස්‌සේ ඇය සිදු කරන්නීය.

වෛද්‍ය - චාන්දනී වික්‍රමාරච්චි

ප්‍රශ්නය - ඇදුම රෝගය ගැන පුළුල් වශයෙන් පසුගිය සතියේ දී මේ තීරය මගින් අප සාකච්ඡා කළා. අද අප ඔබෙන් අහන්නේ අදුම රෝගය සනීප කරන්නේ කෙසේද කියලයි.

පිළිතුර - ඇදුම රෝගය සුවපත් කරන්නට පෙර එවැනි රෝගීන් පැවතිය යුතු පිළිවෙළක්‌ තිබෙනවා. ඒ ගැන මුලින්ම කතා කරමු. ඇදුම කියන්නේ ශ්වසන පද්ධතියේ හටගන්නා අසාත්මිකතාවයේ උපරිම අවස්‌ථාවක්‌. අපථ්‍ය ආහාරයක්‌, විස දුමක්‌, හෝ පෙනහලුවලට දරා ගන්න බැරි වායුවක්‌ ආඝ්‍රානය කළාම ඒවාට අසාත්මික රෝගියාගේ ශ්වාසනාලය සහ පෙනහළු තුළ තිබෙන සියුම් නාල ඉදිමී අවහිර වෙනවා.

අපථ්‍ය ආහාර කියන සාධකය රෝගියාගෙන් රෝගියාට වෙනස්‌ වනවා. කෙනකුට දොඩම් යුෂ අපථ්‍ය වෙද්දී තව කෙනකුට එය අපථ්‍ය නැහැ. සමහර විට ඔහුට අපථ්‍ය වන්නේ වැල් දොඩම්. එහෙම නැතිනම් අන්නාසි. කෙනෙකුට රබර් දර දුම අපථ්‍ය වෙද්දී තව කෙනකුට මෝටර් රථවලින් නිකුත් වන දුම් අපථ්‍ය වනවා.) රෝගියා තමන්ට අපථ්‍ය ආහාරයක්‌ ගත් විටත් ශ්වසන පද්ධතිය ඉදිමෙනවා. ඒ නිසා ඇදුම හෝ හතිය තිබෙන කෙනකු මුලින්ම කළ යුත්තේ තමන්ට අපථ්‍ය ආහාර හඳුනා ගැනීමයි. අපථ්‍ය ආහාර, අපථ්‍ය වායු වර්ග වලින් වැලකී සිටියාට ඇදුම රෝගයෙන් සියයට පනහක්‌ සුවපත් වුණා හා සමාන වෙනවා. ඊළඟට ඇදුම - හතිය තිබෙන කෙනෙක්‌ කවදාවත් උණු වතුර නෑම නොකළ යුතුයි. එම රෝගියා හැම විටම ඇල් වතුරෙන් ස්‌නානය කළ යුතුයි. වැසි ගලතිය නැත, ඉර අව්ව තිබෙන දවස්‌වල ඔවුන් දහවල් 12 ට පෙර නෑම කළ යුතුයි. මෙයට කලකට පෙර මා හමුවන්නට ඇදුම රෝගියෙක්‌ ආවා. අවුරුදු 19 දී පමණ ඔහුට හතිය වැළඳුන අතර අවුරුදු 20 වන විට එය ඇදුම බවට පරිවර්තනය වුණා. ඔහු එතැන් පටන් උණුවතුර පමණක්‌ ස්‌නානය කළා. ඔහු තමාට අපථ්‍ය ආහාර, තමාට අපථ්‍ය දේශගුණික තත්ත්වයන් යනාදිය හඳුනා ගත්තෙ නැහැ. ඒ කියන්නෙ සමහරුන්ට සීතල කාලගුණය අගුනයි. සමහරුන්ට වියළි කාලගුණය අගුණයි. මේ තරුණයා මා ළඟට එන විට ඇදුම රෝගයෙන් හොඳටම හෙම්බත් වෙලා ජීවිතය පවා නැති කර ගන්නා තත්ත්වයක්‌ තමයි තිබුණේ. මා මුලින්ම කළේ ඔහුට රෝගය ගැන තේරුම් කර දී සුදුසු ආහාර සහ සුදුසු දේශගුණික තත්ත්වයන් හඳුන්වා දීමයි. ඊළඟට මා ඔහුට උපදෙස්‌ දුන්නා ඇල්වතුර පමණක්‌ පාවිච්චි කරන්න කියලා.

ඇදුම රෝගය සුවපත් කරන්නේ කොහොමද කියලා මා දැන් ඔබට කියන්නම්. ඒ සඳහා අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය ඔබේ ගෙදර කුස්‌සියේම තියෙනවා. පළමුවැන්න තමයි කොත්තමල්ලි - දෙවැන්න ඉඟුරු. මේ දෙක එකට තම්බා දවසට වේල් තුනක්‌ පමණ බොන්න. තේ බීම නවත්වා ඒ වෙනුවට මේ පානය යොදා ගන්න. කොත්තමල්ලි ග්‍රෑම් 50 ක්‌ පමණ ගෙන අමු ඉඟුරු ග්‍රෑම් 50 ක්‌ සමඟ වතුර කෝප්ප 6 ක්‌ දමා කෝප්ප තුනකට හිඳ ගෙන පෙරා එයින් කෝප්පය බැගින් උදේ, දවල්, රෑ පානය කරන්න.

ඉඟුරුවල ගුණාගුණ

ඉඟුරු පාවිච්චිය පිළිබඳ ඉතිහාසය වසර දහස්‌ ගණනක්‌ ඈතට පැතිර යනවා. ඉඟුරු අමුවෙන්, වියළා, කුඩුකර, ඉස්‌ම වශයෙන් වගේම තෙල් වශයෙනුත් පරිහරණය කරනවා.

ඉඟුරු gingiberaceae පවුලට අයත් ශාඛයක්‌. ඉඟුරු දිනපතාම ආහාරයට ගන්නා අයට සිරුර ස්‌ථුල වීමෙන් වැළකී ජීවත් වීමට පුළුවන්. එසේම දියවැඩියාව සහ හෘදයාබාධයන්ට හොඳම ප්‍රතිකාරයක්‌ තමයි ඉඟුරු ආහාරයට ගැනීම.

බඩවැල්වලට බලපාන හැටි - බඩවැල්තුළ හටගන්නා තුවාල සුව කිරීමට ඉඟුරුවලට පුළුවන්. එසේම පිත්තාශයේ ක්‍රියාකාරීත්වය වැඩිදියුණු කරන්නටත් මෙයට හැකියාව තිබෙනවා. පිත සහ සෙම නිසි ලෙස නිෂ්පාදනය වන විට ආමාශයේ හටගන්නා ගැස්‌ට්‍රයිටිස්‌ තත්ත්වය සුවපත් වෙනවා.

පිළිකාව - චීනය ඇතුළු සමහර ආසියාතික රටවල ජනයා දවසට දෙතුන් වරක්‌ ඉඟුරු කැබැල්ලක්‌ හපා කන්නට පුරුදුව සිටිනවා. එසේ කිරීමේදී පිළිකාව සුවවන බවත් පිළිකාව හට නොගන්නා බවත් ඔවුන් විශ්වාස කරනවා. මෙය චීනය, තිබ්බතය, ලාඕස්‌, ඉන්දියාවේ සමහර ප්‍රාන්ත, නේපාලයේ හිමාලයට කිට්‌ටු ගම්මානවල වැඩියෙන් අනුගමනය කරන වැඩපිළිවෙළක්‌. ගර්භනී සමය තුළ උදය කාලයේදී කාන්තාවන්ට හට ගන්නා ඉසේ ඇම්ම, ඇඟේ වේදනාව වැනි තත්ත්වයකට ප්‍රතිකාරය තමයි ඉඟුරු යුෂ තේ හැන්දක්‌ පානය කිරීම. මෙය ලාඕසය නමැති රටේ සුප්‍රකට අත් බෙහෙතක්‌. ගැබිනි මවුවරුන්ට සීතල හැදුන විට යහමින් ඉඟුරු දමා තේ එකක්‌ පානය කළාම තත්ත්වය පාලනය වනවා. මේ සඳහා අමු ඉඟුරු ග්‍රෑම්4 ක්‌ පමණ දමා උතුරන තේ කෝප්පයක්‌ එයට එක්‌කර මී පැණි තේ හැන්දක්‌ හා දෙහි යුෂ තේ හැන්දක්‌ මිශ්‍ර කළ යුතුයි. කාන්තාවන්ගේ ඔසප් සිදුවන අවස්‌ථාවලදී හට ගන්නා උදර වේදනාව සහ ශාරීරික වේදනාව සමනය කරන්නටත් ඉහත සඳහන් සංයෝගයට හැකි බව පර්යේෂණ මගින් හෙළි වී තිබෙනවා. මේ සියල්ලටම අමතරව උදරයේ හටගන්නා දාහය නිවා ගැනීම සඳහාත් සියවස්‌ ගණනක්‌ තිස්‌සේ ඉඟුරු ඉස්‌ම පානය කිරිමට ආසියානුවන් පුරුදුව සිටිනවා.

කොත්තමල්ලිවල ගුණාගුණ

කොත්තමල්ලි ඇට සහ කොත්තමල්ලි කොලවල තිබෙන පෝෂ්‍ය පදාර්ථ කොටස්‌වල ඇති අගය කියා නිම කරන්න බැහැ. කොත්තමල්ලි තම්බා නිතර පානය කිරීමෙනුත් කොත්තමල්ලි කොළ ආහාරයට ගැනීමෙනුත් ශරීරයේ ප්‍රතිශක්‌තිකරණය ඉහළ මට්‌ටමකට ගෙන ඒමට පුළුවන්. කොත්තමල්ලි තුළ වාෂ්පශීලී සුගන්ධමය තෙල්, Ascorbic අම්ල හෙවත් විටමින් C සහ ඛනිජ වර්ග රැසක්‌ තිබෙනවා.

වාෂ්පශීලී සුගන්ධවත් තෙල්වල අඩංගු සංඝටකවලින් එකක්‌ වන Cineole සහ Linolei අම්ල කොත්තමල්ලිවල අඩංගු වනවා. රූමැටික රෝග සහ ආතරයිටිස්‌ තත්ත්වයක්‌ වළක්‌වන්නට ඉහත සඳහන් අම්ලවලට පුලුවන්. ඉහත රෝග නිසා ශරීරයේ හටගන්නා ඉදිමුම නැති කිරීමට ඉහත සංඝටකවලට පුළුවන්. ලේ නැතිවීම සහ අක්‍රියාකාරී වකුගඩු නිසා ශරීරයේ හටගන්නා ඉදිමුම සුව කිරීමට මේ සංඝටක දෙකට පුළුවන්.

සම මත ඇතිවන බැක්‌ටීරියා වර්ධනයන් හේතුවෙන් හට ගන්නා කුෂ්ඨ රෝග මර්ධනය කරන්නටත්, සම මත සිදුවන ඉරිතැලීම් සුව කරන්නටත් කොත්තමල්ලිවල තිබෙන සංඝටකවලට හැකියි.

ශරීරයේ කොලෙස්‌ටරෝල් මට්‌ටම පහත දැමීම සඳහා කොත්තමල්ලි ඉතා වැදගත්. එහි තිබෙන linoleic අම්ලය Oleic අම්ලය Plamitic අම්ලය Ascorbic අම්ලය යනාදියට පුළුවන් හෘද ධමනිවල බැඳෙන කොලෙස්‌ටරෝල් ඉවත් කර දමන්න. කොලෙස්‌ටරෝල් දියකර හැරීම හැටියට හඳුන්වනු ලබන්නේ මෙයයි. මෙසේ කොලෙස්‌ටරෝල් දිය කළ විට හෘදයාබාධ, ආඝාතය (Stroke) යනාදිය වැළඳීමට තිබෙන ඉඩ අඩුවනවා.

පාචනය - පාචනය වැළැක්‌වීමටත්, කොත්තමල්ලිවලට පුළුවන්. කොත්තමල්ලිවල අඩංගු Corneol සහ Linalool යන රසායනික ද්‍රව්‍ය මගින් පාචනයට තුඩු දෙන ක්‍ෂුද්‍ර ජීවීන් සහ පුස්‌ වර්ග විනාශ කිරීමට හැකියි. ඔක්‌කාරය, වමනය, වැළැක්‌වීමටත් කොත්තමල්ලිවලට පුළුවන්.

රුධිර පීඩනය පාලනය කර ගැනීමට කොත්තමල්ලි සතු ශක්‌තිය ඉතා ඉහළයි. මුඛයේ හටගන්නා තුවාල සුවපත් කිරීමටත් කොත්තමල්ලි වතුරවලට පුළුවන්. රුධිරයේ යකඩ ප්‍රමාණය අඩු වූ විටත් කොත්තමල්ලිවතුර ප්‍රයෝජනවත්. ලේ වල යකඩ අඩු වුණොත් අධික මහන්සිය ඇතුළු ශාරීරික දුබලතා රැසක්‌ හට ගන්නවා. ඉතාම විෂ සහිත සැල්මොනෙල්ලා බැක්‌ටීරියා විනාශ කරන්නටත් කොත්තමල්ලිවලට හැකිය.

ලබන සතියේ ඇදුම සුව කරන හැටි.

මේ පිළිබඳ නොමිලේ උපදෙස්‌ සඳහා 0759061771 අංකයට කතා කරන්න.

සාකච්ඡා කළේ
අශේන් රඹකොස්‌වැව


අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි


දුම් පානය සදහටම නතර කරන බේකින් සෝඩා වලින් අරුම පුදුම ඔසුවක් මෙන්න.

 දුම් පානය සදහටම නතර කරන බේකින් සෝඩා වලින් අරුම පුදුම ඔසුවක් මෙන්න.
  
බොහොමත් කාලයකට පෙර දුම් බීම පිරිමින් අතර හා ගැහැනුන් අතරද බොහෝ සේයින් ජනප්‍රිය පුරුද්දක් විය. මෙරට ආක්‍රමණය කල ඉංග්‍රීසින්ගේ නොහොබිනා ගති පැවතුම් නිසාවෙන් මෙරට ජනයාද එනම් කළු සුද්දන් ඔවුනගේ පුරුදු ඉතා ඉක්මනින් වැලද ගෙන තිබුණි. 60, 50 දශක වල මෙරට ලංකා දුම්කොළ සංස්ථාව  මගින් වාර්ෂිකව මුද්‍රණය කරන ලද දින දර්ශනයේ යොදා ගැනුනේද දුම්වැටියක් අතින් ගත රූමත් කාන්තාවකි. මෙයින් පෙනීයන්නේ එවකට ලංකාවේ පිරිමින් මෙන්ම ගැහැණුන්ද බොහෝ ලෙස දුම්බීමට ඇබ්බැහි වී ඇති බවකි. මිනිසෙකුගේ කායික හා මානසික නිරෝගී බව පරික්ෂාවට බලපාන ස්වභාවික හේතු වලට අමතරව වැරදි පුරුදු වලට ඇබ්බැහිවීමද ප්‍රධාන තැනක් ගනී. ඒ අතර දුම්පානය හා මත්පැන් පානයට මුල් තැනක් හිමිවෙයි. දුම් පානය කරන්නෝ මානසික වශයෙන්ද කායික වශයෙන්ද ඊට ඇබ්බැහි වුවෝ වෙති.

මෙයින් සම්පුර්ණයෙන් මිදෙන්නේ කෙසේද යන්න මම අද ඔයාලට කියා දෙනවා. අපි දැන් බලමු මෙය කරන්නේ කෙසේද කියා.



අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය

 බේකින් සෝඩා මේස හැන්දක්
 පිරිසිදු වතුර වීදුරුවක්

තනා ගන්නා අයුරු සහ භාවිතය

ඔන්න පිරිසිදු වතුර වීදුරුවකට බේකින් සෝඩා නොහොත් ආප්ප සෝඩා මේස හැන්දක් එකතුකර හොඳින් මිශ්‍ර කරගන්න.

දැන් ඔබට දුම් පානය කිරීමට සිතෙන සෑම වෙලාවකම මේ සකස් කරගත් මිශ්‍රණයෙන් මුව සෝදාගන්න.

එසේම දුම්පානය කරන්නට සිතෙන සෑම මොහොතකම මේ ප්‍රතිකාරය භාවිතා කිරීමට සිදුවන හෙයින් ඔබ යන එන තැනටද බෝතලයක දමා මේ මිශ්‍රණය රැගෙන යාමට අමතක නොකරන්න.

මෙසේ කිහිපවරක් කිරීමෙන් ඔබට දුම් බිමේ පුරුද්ද සම්පුර්ණයෙන්ම පහ වනු නොඅනුමානය.

අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි






Wednesday, August 31, 2016

මෙන්න මේ කෑම වර්ග 10 කෑවොත් ඔබට පිළිකා හැදෙන එක අහන්න දෙයක් නෑ.

මෙන්න මේ කෑම වර්ග 10 කෑවොත් ඔබට පිළිකා හැදෙන එක අහන්න දෙයක් නෑ.
 


‘‘මොන දේ කෑවත් පිළිකා හැදෙන්න පුළුවන්’’ කියන කතාව දැන් හැම තැනම පැතිරෙන එකක්. මේක වැඩි වශයෙන් පාවිච්චි කරන්නේ මේ වගේ පිළිකා කාරකයි කියලා හඳුනා ගත්තු දේවල් දාල හදපු කෑම විකුණන තැනුයි, ඒවාගෙන් නිතරම කන කට්ටියයි තමයි. මුලින් කියපු අය එහෙම කියන්නේ බිස්නස් එක පවත්වා ගන්න ඕනේ කමට, ඒවාගෙන් කාල පෙරේත කමට නවත්තා ගන්න බැරි අය තමන්ගේ කෑම සාධාරණීකරණය කර ගන්න තමයි ඔහොම කියන්නේ.

කොහොම වුනත් මේ දේවල් පිටිපස්සේ තියෙන්නේ බොහොම භයානක සත්‍යයක්. බොහොමයක් දෙනා නිතරම කන කෑම බීම වර්ග වල පිළිකා ඇති කිරීමේ හැකියාව වර්ධනය කරන බවට තහවුරු වුන දේවල් අඩංගුයි. දැන් මේ කියන්න හදන්නේ ඒ විදිහට වැඩියෙන්ම පිළිකා කාරකයි කියලා හඳුනා ගත්තු කෑම වර්ග 10 ගැනයි. ජීවත් වෙන්න ආසාවක් තියෙනවා නම් මේවා කන එකෙන් පුළුවන් තරම් ඈත් වෙන්න බලන්න.

1. ජාන වෙනස් කළ ආහාර (GMO)

GMO-Food1මේවා බහුලව හඳුන්වන්නේ GMO කියලයි, එහෙමත් නැතිනම් Genetically Modified Organisms හෙවත් ජාන වෙනස් කල දේවල් කියලයි. ස්වභාවිකව හැදෙන ගස් හා සතුන්ගේ විවිධ ලක්ෂණ වෙනස් කරලා වේගයෙන් හැදෙන, ඉතා විශාල වෙන විදිහට නිර්මාණය කරන එකයි මේකෙදි වෙන්නේ. හැබැයි මෙහෙම කරද්දී අනවශ්‍ය ජාන පවා මාරු වෙන නිසා පිළිකා ඇති වීම වැඩි බව තහවුරු වෙලා තියෙනවා. සියලූම පිළිකා රෝගීන්ගෙන් වැඩි පිරිසක් GMO ආහාර අනුභව කල අය බව පෙනී ගොස් තියෙනවා. මේ අතරට තිරිඟු පිටි වෙනස් කර හදන ආහාර, සෝයා හා කැනෝලා වගේ සුලබ දේවල් අයත්.

ඒත් මේවා පාවිච්චි කරලා විශාල ලාභ උපයන අයගේ බලපෑම නිසා මේ තොරතුරු වසන් වෙනවා. ඒත් අපිට පුළුවන් පරිස්සම් වෙන්න. කාබනික බවට තහවුරු කරපු ආහාර, ඨඵධ නොවන බවට තහවුරු කරපු ආහාර හෝ තමන්ව වවා ගත් දේවල් පාවිච්චි කරලා අපිට ආරක්ෂා වෙන්න පුළුවන්. ඒ වගේම වැඩි දෙනෙක් එහෙම කරාම මේ ලොකු කොම්පැනි වලට පාඩු සිද්ධ වෙන නිසා ඨඵධ හදන එක අධෛර්යමත් කරන්නත් අපිට වක‍්‍රාකාරයෙන් පුළුවන්.

2. සැකසූ මස් ආහාර.

Processed meatsසකස් කරපු මස් ආහාර, විශේෂයෙන් හැම්, බේකන්, සොසේජස්, මීට් බෝල්ස් වගේ දේවල් කල් තියා ගන්නත්, ලස්සනට පෙනෙන්නත් එකතු කරන දේවල් නිසා පිළිකා ඇති වීමේ ලොකු අවදානමක් තියෙනවා. මේවාට යොදන ප‍්‍රධානතම ද‍්‍රව්‍ය තමයි සෝඩියම් නයිට‍්‍රයිට් හා සෝඩියම් නයිටේ‍්‍රට්. ප‍්‍රධාන වශයෙන්ම පුරස්ථි ග‍්‍රන්ථි ආශ‍්‍රිත පිළිකා වර්ධනයට මේ සංයෝග බලපානවා. මේ නිසා මස් වර්ග තෝරා ගන්නවා නම් හැම වෙලාවකම අලූත් මස් වර්ග තෝරා ගන්න, මේ වගේ සකසලා පැකට් කරපුවා වෙනුවට. මාළු කන එකත් ප‍්‍රශ්නයක් නෑ.

3. මයික්‍රෝවේව් කරපු කෑම.

Microwave popcornආහාර මයික්‍රෝවේව් කරන එක හරිම පහසු දෙයක් වෙන්න පුළුවන්. ඒත් මයික්‍රෝවේව් කරපු කිසිම දෙයක සාමාන්‍ය විදියට උයපු/හදපු දෙක තියෙන රසය නෑ කියලා දැනිලා ඇති නේද? මයික්‍රෝවේව් උදුනකින් කරන්නේ ආහාරය තුල තියෙන ජල අංශු (සහ මේද අංශු වල ඇති අණුක ජලය) වේගයෙන් කම්පනය කරවන එකයි. මෙහෙම කිරීමෙන් ජලය අණුක තත්වයෙන් තියෙන මේදය, ප්‍රෝටීන් වගේ ආහාර සංඝටක වල විශාල වෙනස් කම් සිදු වෙන බව හොයා ගෙන තියෙනවා. මේ වගේ වෙනස් කම් වලින් පිළිකා කාරක ෙසෙල ඇති වෙන්න හොඳටම ඉඩ තියෙනවා. මේ නිසා ලේසියි පහසුයි කියලා බලන්නෙ නැතිව මයික්‍රෝවේව් කරපු කෑම ගන්න එක අදම නවත්වන්න පුළුවන් නම් හොඳයි.

4. සෝඩා වර්ග.

Soda popකොකා කෝලා වලට බනින එක දැන් බොහොම ජනප‍්‍රිය වුනත් ඇත්තම කාරණය ඒකෙ තියන නරක සංයෝග 90%ම අනිත් සෝඩා පානයන්ගේත් තියනවා. මේවායේ තියන අධික සීනි, ආම්ලික බව, ආහාර රසායනික හා වර්ණක නිසා අඩපණව තියෙන පිළිකා ෙසෙල පවා අලූතෙන් වර්ධනය වෙන්න පටන් ගන්නවා. විද්‍යාත්මකව පිළිකා කාරක කියලා නම් කරපු දේවල් ගොඩක් පාවිච්චි කරලා තමයි මේවාට යොදන රස කාරක, වර්ණක වගේම කල් තියා ගන්න ද‍්‍රව්‍ය වුනත් හදන්නේ. පිළිකා වගේම මේ අනවශ්‍ය සංයෝග නිසා වෙනත් ලෙඩ රෝග පවා වැළඳෙන්න ලොකු ඉඩක් තියනවා. මේ නිසා සෝඩා බීම වර්ග නම් නොබී ඉන්න තරමට හොඳයි.

5. ‘ඩයට්’ බීම වර්ග.

'Diet' foods, beveragesබොහොම සෞඛ්‍යාරක්ෂිත ආහාර තියෙන ලංකාව වගේ රටවල් වල පවා ක්ෂණික ආහාර වැඩිපුර කන්න ගිහින් මහත් වෙන අය එන්න එන්නම වැඩියි. මෙයාලා අතර ජනප‍්‍රිය බීමක් තමයි ඩයට් බීම. මේවායේ කැලරි අඩු සහ රසය එකම නිසා තමයි මෙයාලා මේවා බොන්න පෙළඹෙන්නේ, ඒ වෙනුවට සෞඛ්‍යාරක්ෂිත පානයක් බොනවා නෙවෙයි. ඒත් එහෙම වෙන්න හේතුව සාමාන්‍ය සෝඩා බීම වලට දාන සීනි වෙනුවට මේවාට දාන කෘත‍්‍රිම පැණි රස කාරක නිසයි. මේ සඳහා පාවිච්චි වෙන ඇස්පාටමේ (aspartame), සුක්‍රෝස් හා සැකරින් කියන ප‍්‍රධාන ද‍්‍රව්‍ය තුනම පිළිකා කාරක බව පරීක්ෂණ වලින් තහවුරු වෙලා තියෙනවා.

6. පිරිසිදු කරපු තිරිඟු පිටි.

Refined 'white' floursමේක වක‍්‍රව පිළිකා වලට දායක වෙන ප‍්‍රධානතම දේවල් වලින් එකක්. තිරිඟු පිටි කියන්නේ පාන්, බිස්කට් හා බේකරි නිෂ්පාදන වලටත්, කොත්තු වගේ දේවල් වලටත් පාවිච්චි කරන ප‍්‍රධානම අමුද‍්‍රව්‍ය නිසා ලොකු බලපෑමක් ඇති වෙන්න ඉඩ තියෙනවා. පිළිකා හඳුනා ගැනීම, ලක්ෂණ හා වළක්වා ගැනීම පිළිබඳ ජර්නල් එකේ දක්වලා තියෙන විදිහට අධික ලෙස තිරිඟු පිටි ආහාර ගැනීම හා ගැහැණු අයගේ පියයුරු පිළිකා ඇති වීම අතර පැහැදිලි සම්බන්ධයක් තියෙනවා. මොන තරම්ද කියනවා නම් තිරිඟු පිටි අධික ආහාර ගන්න අයගේ පිළිකා වැළඳීමට ඇති හැකියාව 220%කින් වැඩියි. මෙහිදී මතක තියා ගන්න අවශ්‍යයි ඉඳ හිට කන එකෙන් නෙවෙයි ගැටලූව ඇති වෙන්නේ, නිතරම අධිකව තිරිඟු පිටි ආහාර ගන්න එක තමයි නරක කියන දේ. ඒ නිසා දැන්ම ඔබ බත් කන වේල් ගාන වැඩි කර ගෙන පාන්, රොටි, නුඞ්ල්ස්, කොත්තු කන වේල් ගාන අඩු කර ගන්න බලන්න.

7. සුදු සීනි

Refined sugarsසීනි සුදු කරන්නේ කොහොමද කියලා ඇහුවොත් වැඩි දෙනෙක් කියන්නේ දෙවරක් පිරිසිදු කරලා කියලයි. ඒත් කොහොමද ඒක කරන්නේ? සීනි වල හලලා / පෙරලා පිරිසිදු කරන්න පුළුවන් කුණු දුවිලි අඩංගු නිසා නෙවෙයි ස්වභාවික සීනි දුඹුරු පාට වෙන්නේ. ඒ තමයි සීනි වල පාට. ඒ නිසා සුදු සීනි හදන්න රසායනික විපර්යාසයක් කරන්න අවශ්‍යයි. මේක කිසිසේත්ම පිරිසිදු කිරීමක් නෙවෙයි. දුඹුරු පාට ඇති කරන පෝෂක ටික සීනි වලින් ඉවත් කිරීමක්. මෙතන ලොකුම ප‍්‍රශ්නය ඇති වෙන්නේ ඒකෙන් නෙවෙයි. මේ විදිහට දුඹුරු පාට ඉවත් කරපු සීනි පිළිකා ෙසෙල වලින් උරා ගන්න ඉඩ හොඳටම වැඩි වෙනවා. අපි කාගේත් ඇෙඟ් පිළිකා ෙසෙල තියෙනවා, නමුත් ඒවා වර්ධනය වෙන්නේ නැති නිසයි පිළිකා වැළඳෙන්නේ නැත්තේ. සුදු සීනි නිතර කෑවම මේවාට වර්ධනය වෙන්න වැඩි ඉඩක් ලැබෙනවා. නැති ලෙඩ හදා ගන්නවා කියන්නේ ඒකටයි. අදම ඒ නිසා දුඹුරු සීනි වලට මාරු වෙන්න.

8. ඇපල්, දොඩම්, මිදි.

Conventional apples, grapes, and other 'dirty' fruitsඅද හැම තැනම සීයට හතරයි පහයි කියලා විකුණන ගොඩක් පලතුරු එන්නේ චීනයෙන්. මේවා බොහෝ විට හදන්නේ විවිධ උත්තේජක බොහොමයක් දාලා වගේම වායු ¥ෂණය අධික, මිනිසුන්ට ජීවත් වෙන්න අමාරු පැති වල තියෙන ගොවිපළවල් වලින්. මේ නිසා මේ දේවල් නිතර කන එක ඒ තරම් නුවණට හුරු වැඩක් නෙවෙයි. කාබනික බවට තහවුරු කරපු තැනකින් මිසක් මේවා ගන්නෙ නැතිව ඉන්න පුළුවන් නම් හොඳයි. මේවාට යොදන උත්තේජක සහ කෘමි නාශක වලිනුත්, ඒ ගස් උරා ගන්න වාතයේ තියෙන විෂ වර්ග නිසාත් පිළිකා කාරක අවදානම ඉහල යනවා.

9. සැමන්

Farmed salmonටින් කරපු මාළු සඳහා වැඩිපුර පාවිච්චි කරන්නේ මුහුදෙන් අල්ලා ගන්න මාළු නෙවෙයි. කෘත‍්‍රිමව හදපු පොකුණු කර දිය විදිහට සකස් කරලා කුකුල් කොටු වගේ මාළුවන් පුරවලා තමයි හදන්නේ. මොකද එතකොට ලාභය වැඩි කර ගන්න පුළුවන්. අනික මේ මාළු ඉක්මනින් වැඩෙන්න විවිධ රසායනික හා ආහාර අතිරේක යොදනවා. මෙච්චර ගානක් එක තැන ඉන්න කොට රෝග බෝ වෙන එක නවත්තන්න වතුරටමයි බෙහෙත් දාන්නෙත්, ඉතින් හොඳට ඉන්න මාළුවන් පවා ඒ දේවල් උරා ගන්නවා. ඒ නිසා සැමන් වර්ග කෑවාට මාළුවන්ගේ ගුණය ලැබෙන්නේ නෑ. මේ නිසා ඔබට කන්න ඕනේ නම් මුහුදු මාළු හෝ වැව් මාළු කෑමට ගන්න. ඒක ඔබේ ඇඟට ඉතා ගුණදායකයි.

10. හයිඩ‍්‍රජනීකෘත තෙල් වර්ග

Hydrogenated oilsසැකසූ ආහාර, අල පෙති වගේ දේවල් මුඩු රහක් එන්නේ නැතිව කල් තියා ගන්න පාවිච්චි කරන්නේ හයිඩ‍්‍රජනීකෘත තෙල් වර්ග. මේවා සාමාන්‍ය තෙල් වලට හයිඩ‍්‍රජන් යවලා තමයි හදන්නේ. මේ ආහාර වැඩිපුර ගත්තම අපේ ඇෙඟ් තියෙන ෙසෙල වල ෙසෙල පටලයේ විවිධ වෙනස් කම් ඇති වෙලා පිළිකා ෙසෙල ඇති වෙන්න තියන අවදානම ඉහළ යනවා. මීට අමතරව මේවායේ ට‍්‍රාන්ස් මේදය බහුලව අඩංගු වෙන එකත් පිළිකා අවදානම වැඩි වෙන්න හේතු වෙන බව තහවුරු වෙලා තියෙනවා.



ඉතින් පේනවා නේද අපි රස කර කර කන ගොඩක් දේවල් පිළිකා කාරක බව? මේ නිසා පුළුවන් තරම් ස්වභාවික ආහාර වලට නැඹුරු වෙන්න. ලංකාව බොහොම නිරෝගී මිනිස්සු හිටපු රටක්. කනගාටුවට වගේ මේ අනවශ්‍ය කෑම බීම වලට හුරු වෙලා අපේ මිනිස්සුත් දැන් ජීවිතය ගෙවනවාට වඩා කරන්නේ ඉස්පිරිතාල වලට වෙලා කාලේ ගෙවන එකයි. හොඳට බලන්න අපේ දේශීය ආහාර එකක් මේ ලැයිස්තුවේ තියෙනවාද කියලා? ඉතින් මොනවටද අපි මළ ජරාව කාලා නිකන් ලෙඩ වෙන්නේ? බටහිර මිනිස්සු මේවා කාල එපා වෙලා ගුණවත් ආහාර කද්දී අපේ අය හොඳ ආහාර අහක දාල මේවා කනවා. පෝෂ්‍යදායක එළවලූ, පලතුරු වවන මිනිස්සු හිඟා කද්දී ලෙඩ හදන කෑම විකුණන මුදලාලිලා පොහොසත් වෙනවා.

මේ ලිපිය පුළුවන් තරම් share කරලා ලංකාවේ මිනිස්සු දැනුවත් කරන්න දායක වෙන්න. අපේ රට ලෙඩ ගොඩක් වෙන්න යන එක නවත්තන්න අපි කවුරුත් දායක වෙන්න අවශ්‍යයි. අදම හිතට ගන්න මේක වෙනස් කරලා හිටියා වගේම නිරෝගී ජාතියක් වෙන්න ශ‍්‍රී ලංකාවට උදව්‍ වෙනවා කියලා තමන්ට පුළුවන් විදිහට. කවදා හරි අපේ දරුවෝ අපිට පින් දේවි. දැන්ම ක‍්‍රියාත්මක වෙමු.


අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි



දවස් දහයෙන් බර වැඩි කරගන්න මෙන්න නිවැරදිම ක්‍රමේ.

දවස් දහයෙන් බර වැඩි කරගන්න මෙන්න නිවැරදිම ක්‍රමේ.

ඔබ බලාපොරොත්තු වනව නම් දින දහයකින් ඔබගේ දේහයේ බර වැඩි කරගන්න, එය තවදුරටත් සිහිනයක් නොවේ. එය සිදු කර ගැනීමට හැකි දෙයකි. ඔබ සැවොම දන්නව වගේ දේහ බර වැඩි කර ගැනීම දේහ බර අඩු කර ගැනීම තරම් අපහසු නැත. කල යුත්තෙ නිසි කළමනාකරණයක් ඇතුව නිසියාකාරව ක්‍රියා කිරීමය. බොහෝ පුද්ගලයන් කියනව මොකක් හරි හදා ගෙන බිව්වම බර වැඩි වෙනව කියල. ඒක බොරුවක්. ඔබට සිද්ද වෙනව ඔබගේ සෑම ක්‍රියාකාරකමක් ගැනම අවධානය යොමු කරගන්න. ඇත්තටම කැපකිරීමක් අවශ්‍යවෙනවා ඔබගේත්.
 
කොහොමද මෙය සිදු කරන්නෙ?
ඔබගේ කෑම වේල් වලට අවධානය යොමු කරන්න. කැලරි අධික හා පෝෂ්‍යපධාර්ථ අධික අහාර එමෙන්ම සන්තෘප්ත මේදය අඩු, සිනි අඩු අහාර තෝර ගත යුතු වනව. යොදය ඉවත් කල කිරි, ධාන්‍ය, බඩඉරිගු, අල වර්ග, කැලරි අධික අහාර වන කෙසෙල් හා ප්‍රෝටීන් සහ පෝෂ්‍යපධාර්ථ අධික කවුපි වැනි අහාර ඔබ නිතරම භාවිත කල යුතු වනව, එනම් ඔබගේ අහාර වේල් වලට එකතු කරගත යුතු වනව.

ඔබ ගන්නා අහාර පහසුවෙන්ම ඔබගේ දේහ බර වැඩි කිරීමට පමණක් යෙදෙවෙන්න කටයුතු කරන්න
ඔබට ඔබගේ දේහයේ බර දින දහයකින් වැඩි කරගන්න අවශ්‍ය නම්, ඔබට සිදු වනව අවම වශයෙන් කැලරි 500ක් දිනකදී දේහය තුලට ලබා ගැනීමට. ඉතින් කොහොමද මේක කරන්නෙ? ඔබට සිදු වෙනව ඔබගේ කෑම වේලෙ ප්‍රමාණය වැඩි කරන්න. ප්‍රමාණය දෙගුණ කරන්න හැකියාවක් තියෙනව නම් ගොඩක් වටිනව. අඩුම තරමෙ ගන්න අහාරවේල වගේ භාගෙකින් වත් අලුත් අහාර වේල වැඩි විය යුතු වනව. ඒ වගේම ඔබ පරිභෝජනය කල යුතු වන්නෙ ඔබගේ කැලරි අවශ්‍යතාවය සපුරන අහාරයන්ය. නැත්නම් කොපමණ අහාර ගත්තත් වැඩක් වෙන්නෙ නැහැ. ඔය ගොඩක් අය කියන්නෙ කොච්චර කෑවත් වැඩක් නෑ කියල. දැන් තේරෙනව නේද ඇයි කියල ඒ. පිෂ්ඨය අධික ප්‍රෝටීන් අධික අහාර නිතරම භාවිත කරන්න.

අහාර වගේම තමා ඔබ ලබාගන්න පානයන්ද වැදගත් වනව ඔබට දින දහයකින් දේහ බර වැඩි කර ගැනීමට අවශ්‍ය නම්.  පලතුරු බිම, මේද රහිත කිරි, ශක්තිජනක පානයන් වැනි සුලභව භාවිතා කරන පානයන්, අහාර වේල් වලට අමතරව ලබා ගන්න.

නින්දට යාමට සුළු මොහොතකට කලින් ආහාරයක් ලබන්න
මේ මොහොත තමා ඔබගේ දේහයේ පරිවෘත්තීයක්‍රියා වේගය සැලකිය යුතු මට්ටමින් අඩු වන වෙලාව. එම නිසා මෙහිදී ආහාරයක් ලබා ගැනීමෙන් දේහ බර වැඩි වීමට වැඩි හැකියාවක් පවතිනව. මොකද ලබා ගන්න ආහාරය නැතහොත් කැලරි දහනය වීමේ වේගය අඩු වන නිසා.
ඒ වගේම ව්‍යායාම කිරීමද වැදගත් වනව ඔබට දේහ බර දින දහයකින් වැනි සුළු කාලයකින් වැඩි කරගැනීමට අවශ්‍ය නම් . එවැනි කල යුතු ව්‍යායාම වර්ග කිහිපයක චයාරූප පහතින් දක්වල තිබෙනව.

කෙසේ නමුත් දේහ බර වැඩි කර ගන්නට කියල සෞඛ්‍යයට අහිතකර අහාර පුරුදු ඇතිකර ගන්න හදන්න එපා. කොලෙස්ටරෝල්, සීනි වගේ දේවල් ඉහල යන්න පුළුවන් එවැනි දේ සිදු කලොත්. ඒ නිසා හැකි තරම් උත්සහ කරන්න ස්වභාවික අහාර භාවිතයට. 

















අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි



සිරුරේ බර අයිස් වලින් අඩු කරගන්න ක්‍රමේ මෙන්න.

සිරුරේ බර අයිස් වලින් අඩු කරගන්න ක්‍රමේ මෙන්න.
ඔබ දන්නවාද ඔබ අයිස් ආහාරයට ගත් විට, අයිස් කියුබ් එකක් දහනය වීමට අවශ්‍ය ශක්ති ප්‍රමාණයට සමාන කැලරි ප්‍රමාණයක් දේහයේ දහනය වන බව. පුදුමයට පත්වෙන කරුණු වෙන්නෙ අයිස්, දේහයේ බර අඩු කිරීමට ඇති සුදුසුම ප්‍රධාන මෙවලමක් ලෙස යොදා ගැනීමට හැකි වීමයි.

විද්‍යාත්මක පරීක්‍ෂණ වලින් පෙන්වා දෙන කරුණ වන්නෙ අයිස් දේහයට ගැනීම තුලින් අපගේ දේහයේ මුලික පරිවෘතීය වේගය ඉහළ යන බවයි. මෙය සිදුවන්නෙ,ඔබ අයිස් ආහාරයට ගත්විට, ඔබගේ දේහයේ කැලරි දහනය වීම මෙන්ම හොඳ කැලරි දහනය වීම කියන ක්‍රියාවලි දෙකම ඔබට ලැබෙන නිසායි. ශීත කරන ලද ආහාර දේහයට ගත්විටද අපගේ දේහය එම ආහාර ජීරණය කිරීමේදී දේහ උෂ්ණත්වයට  එම ආහාර ගැනීමට අපගේ දේහයේම ශක්තිය භාවිතා කරනව. ඉතින් ඔබ අයිස් ලීටරයක පමණ අයිස් පරිබෝජනය කළහොත් ඔබගේ දේහයේ කැලරි 160ක් පමණ දහනය වනව. මෙම කැලරි ප්‍රමාණය  ප්‍රමාණය සමාන වනව ඔබ ඉතා මහන්සියෙන් සැතපුම් 1ක් දිවීමෙන් දහනය වන කැලරි ප්‍රමාණයට.

ඔබට දැන් ගැටළුවක් ඇතිවෙන්න පුළුවන් අයිස් ලීටර් 1ක් දිනකට ගැනීම සෞඛ්‍යයට හිතකරද කියල?  බිය වෙන්න එපා දිනකට අයිස් ලීටර් 1ක් ගැනීම ඔබගේ සෞඛ්‍යයට අහිතකර වෙන්නෙ නෑ. නමුත් එම ප්‍රමාණය ඉක්මවා යෑම ඔබගේ සෞඛ්‍යයට අහිතකරයි. ඉතා අධික ලෙස අයිස් ඔබගේ දේහයට ලබාගත හොත් ඔබගේ දේහයේ සමහර අවයව නිසියාකාරව ක්‍රියා කිරීම සිදු වන්නෙ නැතිවෙනව, දේහයේ උෂ්ණත්වය ගොඩක් පහල වැටිම හේතුවෙන්. ඒ වගේම කුඩා දරුවන් අයිස් භාවිතා කිරීමේදී ඔවුන්ගේ දේහ බරට අනුව අයිස් භාවිතා කල යුතු වෙනව. නැතහොත් එය ඔවුන්ගෙ මොලයට බලපෑම් ඇතිකළ හැකි වෙනව. බිය වෙන්න එපා ඉහත කරනා දුටු ගමන්, එවැනි දේ සිදු වන්නේ ඔබ ඉතා ඉක්මනින් බර අඩු කරගන්න කියල ඉතා විශාල අයිස් ප්‍රමානයක් දේහයට ගතහොත් පමණයි. ඒ වගේම කුඩා දරුවන්ගේ දේහය ගොඩක් සංවේදී බැවින් මෙවැනි ක්‍රම යෝග්‍යය වන්නේත් නෑ ඔවුන්ට. නිසියාකාරව මෙය සිදු කළහොත් ඔබට වඩාත් සාර්ථක ප්‍රතිඵල ලබාගැනීමට හැකිවෙන බව ස්ථිරයි.

අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි