Friday, September 2, 2016

මලබද්ද හා රෝග රැසකට කෙසෙල් මුව කෑමෙන් අත්වෙන වාසි මෙන්න ඔබත් අනිවාරයෙන් මේ ලිපිය කියවන්න.

මලබද්ද හා රෝග රැසකට කෙසෙල් මුව කෑමෙන් අත්වෙන වාසි මෙන්න ඔබත් අනිවාරයෙන් මේ ලිපිය කියවන්න.

* ඔසප් චක්ර ය ක්රයමවත් කරයි.

* කිරිදෙන මව්වරුන්ට හ දියවැඩියා රෝගීන්ට ගුණ ගෙන දේ.

* රක්තහීනතාවයට සහනය දේ.

* වකුගඩු වල ක්රිදයාවලියට උපකාරී වේ.

* මලබද්දයට සහනය දේ.

* උදරයේ තුවාල වලට සහනය දේ.

* ගර්භාෂය ශක්තිමත් කරයි.

* අධික රුධීර පීඩනයට සහනය දේ

කෙසෙල්මුව කරිය සෑදීමේ ක්‍රමය:

භාජනයක් ගෙන තෙල් මේහැඳි 2කක් එකතු කරන්න. අබ ඇට ටිකක් දමා පුපුරන කම් තියන්න. කපා ගත් ළුනු හා මිරිස් එකතු කර ටිකක් බැද ගන්න. කපා ගත් කෙසෙල්මුව එකතු කරන්න. ඔබ කැමති ආකාරයට කුළුබඩු හා ලුණු එකතු කරන්න. වතුර ටිකක් දමා භාජනයේ මූඩිය වසන්න. පසුව ගා ගත් පොල් එකතු කරන්න. දැන් ඔබේ කරිය කෑමට සූදානම්.





අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි



කුරුඳු තෙල් හා සේර තෙල් භාවිතා කර මැසි මදුරු කරදරෙන් දැන්ම නිදහස් වෙන්න.

කුරුඳු තෙල් හා සේර තෙල් භාවිතා කර මැසි මදුරු කරදරෙන් දැන්ම නිදහස් වෙන්න.
මද රස්නෙ වතුරට කුරුඳු තෙල් හෝ සේර තෙල් ස්වල්පයක් මිශ්‍ර කරලා ඒ වතුර ස්ප්‍රේ කරන්න පුලුවන් බෝතලයක් ආධාරයෙන් මැස්සන් ගැවසෙන ස්ථාන වලට ස්ප්‍රේ කරන්න. කුරුඳු හෝ සේර සුවඳට මැස්සන් ඒම වළකිනවා. මේ තෙල් වර්ග සිංහල බෙහෙත් කඩවලින් හෝ සුපිරි වෙලඳ සැල් වලින් පහසුවෙන් ලබා ගන්න පුළුවන්.


අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි



උසට හරියන බර තියෙනවා නම් කෙට්ටුව ප්‍රශ්නයක් නොවේ උසට හරියන ඔබේ බර දැනගන්නේ මෙහෙමයි.

උසට හරියන බර තියෙනවා නම් කෙට්ටුව ප්‍රශ්නයක් නොවේ උසට හරියන ඔබේ බර දැනගන්නේ මෙහෙමයි.

මාසයකට කිලෝ 2කට වඩා බර අඩුකර ගැනීම අහිතකරයි
නිතර ලෙඩ රෝග හැදීම දරුවා කෙට්ටු වීමට ප්‍රධාන හේතුවක්
පෝෂණය පිළිබඳ විශේෂඥ වෛද්‍ය රේණුකා ජයතිස්ස
අධික කෙට්ටු බව එක්
අයකුට ගැටලුවකි. අධික මහත බව තවත් අයකුට ගැටලුවකි. මෙම තත්ත්වයන් දෙකම නිසා මානසිකව මෙන්ම ශාරීරිකව ද පීඩා විඳින අය බොහෝය. එම නිසා අධික කෙට්ටු බවට මෙන්ම අධික මහත බවට හේතු මොනවා ද?

එමඟින් ඇතිවන ගැටලු මොනවා ද? එම තත්ත්වය නැති කරගන්නේ කෙසේ ද? යන ප්‍රශ්නවලට පිළිතුරු ලබාගැනීම සඳහා අපි පෝෂණය පිළිබඳ විශේෂඥ වෛද්‍ය රේණුකා ජයතිස්ස මහත්මිය හමුවීමු.

මොකක්ද මේ කෙට්ටු බව කියන්නෙ?

බොහෝ විට තමන්ගේ දරුවා කෙට්ටුයි කියා මවුවරුන් කියන්නේ දරුවාගේ ශරීරය දෙස පිටතින් බලලා. පිටතින් බැලු විට තම දරුවාගේ ශරීරය සිහින් නම් එම දරුවා කෙට්ටුයි කියා කියනවා.

වැඩිහිටි අයකු පිළිබඳත් එසේමයි. නමුත් විද්‍යාත්මකව දරුවකු හෝ වැඩිහිටියකු කෙට්ටුයි කියා හඳුන්වන්නේ උසට සරිලන ශරීර බරක් නැතිවීමයි.

මොකක්ද මේ උසට සරිලන බර?

කිසියම් පුද්ගලයකුගේ උසට සරිලන බරක් ඇතිදැයි සොයා බලන්නේ උස හා බර අනුව සකසනු ලබන කිසියම් අගයක් අනුවයි. එම අගය BMI අගය ලෙස හඳුන්වනවා. ශරීර ස්කන්ධ දර්ශකය ලෙස හඳුන්වනු ලබන්නේ මෙම BMI අගයයි. මෙහිදී බර කිලෝග්‍රෑම් වලින් ද උස මීටර් වලින් ද ගත යුතු වෙනවා.

මෙහිදී ලැබෙන අගය 19 - 24 ත් අතර නම් එය උසට සරිලන බරක් ලෙස සලකනු ලබනවා. එම අගය 25 ට වැඩි නම් එම පුද්ගලයා ස්ථුල අයකු ලෙස සලකනු ලබනවා. 18 ට අඩු පුද්ගලයින් කෙට්ටු පුද්ගලයින්, බර අඩු පුද්ගලයින් ලෙස සලකනු ලබනවා.

වැඩිහිටි පුද්ගලයින්ගේ එම අගය පිළිබඳව බරපතළ ලෙස සිතුවත්, වයස අවුරුදු 20 ට අඩු නව යොවුන් වියේ පසුවන අයගේ එම අගය වෙනස් වීම එතරම් බරපතළ කාරණයක් ලෙස සලකන්නේ නෑ.

කෙට්ටු බව ගැටලුවක් ද?

ඔව් ගැටලුවක්. විශේෂයෙන්ම හැදෙන වයසේ පසුවන දරුවන්ට එය ගැටලුවක්. යමෙකුට උසට සරිලන ශරීර බරක් තිබුණේ නැතිනම්, එමඟින් ලෙඩ රෝගවලට ඔරොත්තු දීමේ හැකියාව නැති වෙනවා. විශේෂයෙන්ම දරුවකුගේ මොළයේ වර්ධනය සිදුවන්නේ මුල් අවුරුදු 4 ඇතුළත. එම වයසේදී දරුවාගේ උසට සරිලන බර නැතිනම්, එම දරුවාට වර්ධනයේ උපරීමයට ළඟාවීමට නොහැකි වෙනවා.

කෙට්ටු වීමට බලපාන හේතු මොනවා ද?

අප එදිනෙදා සිදුකරන වැඩ කටයුතු අනුව අපට දිනකට අවශ්‍ය වන ශක්ති ප්‍රමාණයත්, කැලරි ප්‍රමාණයත් තිබෙනවා. කය වෙහෙසා වැඩ කරන පුද්ගලයකුට නම් එම පුද්ගලයාට අවශ්‍ය වන කැලරි ප්‍රමාණයක් තිබෙනවා.

එසේම එතරම් කය නොවෙහෙසන පුද්ගලයකුට නම් (උදා - කාර්යාලීය ලිපිකරුවකු වැනි) එම පුද්ගලයාට ද අවශ්‍ය වන ශක්ති ප්‍රමාණයක් තිබෙනවා. එසේම හැදෙන වයසේ පසුවන කුඩා දරුවකුටනම්, එම දරුවාගේ වර්ධනයට අවශ්‍ය වන ප්‍රෝටීන ප්‍රමාණයක් ඛනිජ ලවන ප්‍රමාණයක් තිබෙනවා.

ඒ ඒ පුද්ගලයාට අවශ්‍ය වන පෝෂණය කැලරි ප්‍රමාණය නොලැබෙන්නේ නම්, එම පුද්ගලයා තුළ පෝෂණ ඌණතාවක් ඇතිවී උසට සරිලන බරක් නැතිවීමට එය බලපානවා; කෙට්ටු වීමට බලපානවා.

එලෙස කෙට්ටු වන දරුවන් තමයි ඉදිරි කාලයේ දී මිටි දරුවන් බවට පත්වන්නේ. මෙහිදී කෙටි කාලීනව ඇතිවන ගැටලුව කෙට්ටු බවයි; දීර්ඝ කාලීනව ඇතිවන ගැටලුව මිටි බවයි.

කෙට්ටු වීමට බලපාන වෙනත් හේතු තිබෙනවා ද?

පෝෂණ ඌනතාවට අමතරව, තවත් හේතු කීපයක්ම කෙට්ටු බවට මුල් වෙනවා. නිතර නිතර ලෙඩ රෝගවලට ගොදුරු වීම කෙට්ටු වීමට බලපාන ප්‍රධාන සාධකයක්. විශේෂයෙන්ම කුඩා දරුවන්ට එම තත්ත්වය බෙහෙවින් බලපානවා.

ඕනෑ අයකු රෝගී වූ විට එම පුද්ගලයාගේ පෝෂණ අවශ්‍යතා වැඩි වෙනවා. විශේෂයෙන් කුඩා දරුවන් තුළ. නමුත් රෝගාබාධයක් වැලඳුණු විට ආහාර රුචිය අඩුවීම සාමාන්‍ය දෙයක්. එවිට එම පුද්ගලයාගේ පෝෂණයට අවශ්‍ය ආහාර ප්‍රමාණය නොලැබී යනවා.

එසේම ශ්‍රී ලංකාවේ දරුවන් ගෙන් 30% කට පමණ රෝගී වූ විට ආහාර ලබා දෙන්නේ වෙනදාට වඩා අඩුවෙන් බවත් හෙළි වී තිබෙනවා. එවැනි දරුවන් කෙට්ටු වීමේ හැකියාව ඉතා වැඩියි. රෝගී කාලයේදීත් හොඳ පෝෂණයක් ලැබෙන දරුවන් ඉතා ඉක්මනින් සුවපත් වී යථා තත්ත්වයට පත් වෙනවා.

නමුත් නිතර අසනීප වී අසාමාන්‍ය ලෙස කෙට්ටු බවට පත්වන දරුවන් නැවත සම්පූර්ණයෙන්ම යථා තත්ත්වයට පත්වීමේ හැකියාව ඉතා අඩුයි. එහි ප්‍රතිඵලය වන්නේ එම දරුවන් දිගින් දිගටම රෝගී තත්ත්වයන්ට ගොදුරු වීමයි. එවිට මෙය දිගුකාලීන ගැටලුවක් බවට පත් වෙනවා. එහි ප්‍රතිඵලය එම දරුවා මිටි දරුවකු බවට පත්වීමයි.

මීට අමතරව යම් යම් රෝගී තත්ත්වයන් නිසා ද කෙට්ටු බවට පත්වීමේ හැකියාව තිබෙනවා. ඒ නිසා හොඳින් සිටි අයකු හදිසියේම කෙට්ටු බවට පත්වූ විට එම කෙට්ටු බව ඇතිවීමට හේතුව සොයා බැලිය යුතු වෙනවා. ඉන් පසුව එම කෙට්ටු බවට හේතුව කිසියම් රෝගාබාධයක් ද යන්න සොයා බැලිය යුතුයි.

දියවැඩියාව මෙන්ම, ශරීරයේ තයිරොයිඩ් ග්‍රන්ථියේ ඇතිවන ගැටලු නිසාත් යමෙකු කෙට්ටු බවට පත්වීමට හැකියාව තිබෙනවා. ඉතා නිරෝගීව සිටි පුද්ගලයකු හදිසියේම කෙට්ටු බවට පත්වූයේනම් එම කෙට්ටු බව ගැටලු සහගතයි. ශරීරය තුළ ඇතිවන පිළිකාවන් නිසා ද හදිසියේම කෙට්ටු වීමට ඉඩ තිබෙනවා.

එම නිසා හදිසියේම ඇතිවන කෙට්ටු බවට හේතුව කුමක්දැයි යන්න පරීක්ෂණ මඟින් තහවුරු කරගත යුතුයි. කෙට්ටු බව පෙන්නුම් කළ මුල් දින කීපයේදීම එයට බලපා ඇති හේතුව කුමක්දැයි යන්න සොයා බැලීමෙන් පහසුවෙන්ම එයින් මිදීමේ හැකියාව තිබෙනවා.

කෙට්ටු බව නැති කරගන්නේ කෙසේ ද?

කෙට්ටු බවට හේතුව පෝෂණ ඌනතාවක් බව හෙළි වුණොත් එයට ප්‍රධාන හේතුව ශරීරයට අවශ්‍ය කැලරි ප්‍රමාණය අඩුවීම බව පෙනී යනවා. ශරීරයට අවශ්‍ය විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ මෙන්ම යකඩ ද අඩුවූ විට කෙට්ටු වෙනවා.

එය නැතිකර ගැනීමට ගත යුතු පියවර වන්නේ ශක්තිජනක ආහාර ලබාදීමයි. සාමාන්‍යයෙන් දරුවකු නිරෝගීව සිටින විට අවශ්‍ය කැලරි ප්‍රමාණයට වඩා වැඩිපුර කැලරී 200 ක් වැනි ප්‍රමාණයක් රෝගී වූ විට අවශ්‍ය වෙනවා.

එම කැලරි ප්‍රමාණය වැඩිපුර පොල්තෙල් හැන්දක් ආහාරයට එක්කර ගැනීමෙන් ලබාගත හැකියි. මෙහිදී රෝගියාට ආහාර වර්ග තෙම්පරාදු කර ලබාදීමට හැකියාව තිබෙනවා. ඊට අමතරව හබල පෙති කැඳ මඟින් ද දරුවාගේ පෝෂණ තත්ත්වය දියුණු කළ හැකියි.

දරුවකු රෝගී වූ විට කිරි බීමට වැඩි කැමැත්තක් දක්වන්නේ නෑ. එසේ වූ විට කිරි යොදා කස්ටඩ් එකක් ආකාරයෙන් ලබාදීම සුදුසුයි. එය දරුවකුට දිරවා ගැනීමට පහසු වෙනවා මෙන්ම දරුවන් ප්‍රියකරන ආහාරයක්. එසේම බිස්කට් යොදා සෑදූ පුඩිමක්, සව්කැඳ වැනි ආහාරයක් ද රෝගී වූ දරුවකුට ලබාදිය හැකියි.

රෝගී වූ විට ඕනෑම අයකුට ආහාර අරුචියක් ඇතිවන නිසා ආහාර ගන්නේ සුළු ප්‍රමාණයක්. එම නිසා එම සුළු ආහාර ප්‍රමාණය තුළ විශාල කැලරි ප්‍රමාණයක් අඩංගු වන්නේ නම් එය ප්‍රයෝජනවත්. ළමා වියත් තරුණ වියත් අතර වයසේ පසුවන දරුවන් යකඩ ඌනතාවට ගොදුරු වීම බහුලයි.

එවිට එම දරුවන් කෙට්ටු වෙනවා. එම දරුවන්ගේ කෙට්ටු බවට හේතුව යකඩ ඌනතාව බව හෙළි වුණොත්, අවශ්‍ය වෛද්‍යමය ප්‍රතිකාර සහ පෝෂණය ලබාදීමෙන් මාස 3 ක් වැනි කාලයක් ගතවන විට දරුවා යථා තත්ත්වයට පත්කර ගත හැකියි.

රෝගවලට ඔරොත්තු දීමේ හැකියාව (ප්‍රතිශක්තිකරණ හැකියාව) වැඩිදියුණු කර ගැනීම සඳහා සුදුසු ආහාර වර්ග මොනවා ද?

විශේෂයෙන්ම ප්‍රෝටීන බහුල ආහාර සුදුසුයි. මෙහිදී මස් මාළු, බිත්තර, පියලි වර්ග මඟින් එම ප්‍රෝටීන අවශ්‍යතාව සපුරාගන්න පුළුවන්. එසේම කොළ වර්ග එළවළු පලතුරු ආදිය වැඩිපුර ආහාරයට ගැනීමෙන් ලෙඩ රෝගවලට ඔරොත්තු දීමේ හැකියාව වර්ධනය වෙනවා.

උපතේදී බර අඩුව ඉපදීම එම දරුවාගේ අනාගත ජීවිතයට කෙසේ බලපානවා ද?

උපතේදී බර අඩුව ඉපදෙන දරුවකුට එම අඩුව එම දරුවාගේ ජීවිත කාලය පුරාම බලපානවා. බර අඩුව ඉපදෙන දරුවන් බොහෝ විට කෙට්ටුයි. එම උපතේදී බර අඩුවීම කෙට්ටු ශරීරයක් තිබීම වැනි කරුණු නිසා එම දරුවා වැඩිහිටියකු බවට පත්වූ විට දියවැඩියාව, හෘද රෝග වැනි රෝගාබාධවලට ගොදුරු වීමේ හැකියාව වැඩි වෙනවා. එම කෙට්ටු බව එම දරුවාගේ බුද්ධි වර්ධනයටත්, මතක ශක්තියටත් සෘජුවම බලපානවා.

එම කෙට්ටු දරුවා ගැහැනු දරුවකු නම්...?

කෙට්ටු දරුවා ගැහැනු දරුවකු නම් එහි බලපෑම ඉතා වැඩියි. එම ගැහැනු දරුවා තරුණියක වී විවාහ වන විටත් කෙට්ටු බවට පිළියම් යෙදුවේ නැතිනම්, ඇය මවක වීමේද‍ී ඇයට ඇයගේ කෙට්ටු බව විශේෂ බලපෑමක් කරනවා. විශේෂයෙන්ම උසට සරිලන බරකින් නොසිටින, කෙට්ටු ගර්භණී මවකට උපත් බර අඩු දරුවකු ලැබීමේ හැකියාව වැඩියි.

ඒ නිසා මවක් වීමට බලාපොරොත්තු වන යුවතියන් තම කෙට්ටු බව පිළිබඳව වැඩි සැලකිල්ලක් දැක්වීම අත්‍යවශ්‍යයි. එසේ නොවුණහොත් සිදුවන්නේ ගර්භණී මවගේ කෙට්ටු බව නිසා උපදින දරුවාට ඇතිවන ගැටලුව දිගින් දිගටම පරම්පරාවෙන් පරම්පරාවට යාමට හැකිවීමයි.

ඊට අමතරව ඕනෑම වැඩිහිටි පුද්ගලයකු පිළිබදව සලකන විට එම පුද්ගලයා කෙට්ටු නම්, උසට සරිලන බරක් නැතිනම්, ඔහු රෝගවලට ගොදුරු වීමේ හැකියාව වැඩියි.

වයස අවුරුදු 60 ට වඩා වැඩි පුද්ගලයන් අවශ්‍ය පමණට වඩා කෙට්ටු වන විට ඔවුන්ගේ මාංශ පේෂි ප්‍රමාණය අඩුවීමක් සිදු වෙනවා. එහි ප්‍රතිඵලය වන්නේ දියවැඩියාව, අධි රුධිර පීඩනය වැනි නිදන්ගත රෝගවලට ගොදුරු වීමේ හැකියාව වැඩිවීමයි.

කෙට්ටු බව පරම්පරාවට යනවා ද?

ජානමය හේතු මත පරම්පරාවට යන කෙට්ටු බවක් තිබෙනවා. ඒ සමාජයේ ඉතාම අල්ප ප්‍රමාණයක්. ඒ; කෙට්ටු පුද්ගලයන්ගෙන් 10% ක් වැනි සුළු පිරිසක් පමණයි. කෙට්ටු බවට විශේෂයෙන්ම බලපාන්නේ පෝෂණ ඌනතා සහ වෙනත් රෝගාබාධ.

මහත් වෙන්න ඖෂධ නැති ද?

නව යොවුන් වියේ පසුවන දරුවන්ට මෙන්ම බොහෝ තරුණ තරුණියන්ට තමන්ගේ කෙට්ටු බව විශාල ගැටලුවක්. ඇතැම් දරුවන් තමාගේ කෙට්ටු බව නිසා විශාල වශයෙන් මානසිකව පීඩා විඳිනවා. ඔවුන් තමන්ගේ කෙට්ටු බව නැතිකර ගැනීමට පුවත්පත්වල පළවන විවිධ දැන්වීම්වල ඇති නීත්‍යානුකූල නොවන ඖෂධ වර්ගවලට ප්‍රතිකාරවලට යොමු වෙනවා. එය ඉතා නිරර්ථක ක්‍රියාවක්.

යමෙකු උසට සරිලන බරක් නැතිනම්, කෙට්ටු නම්, එම කෙට්ටු බවට හේතුව සොයා බැලිය යුතුයි. ප්‍රතිකාර කළ යුත්තේ එම හේතුවටයි. වෛද්‍යවරුන් නොවන අය මහත් වීමට ප්‍රතිකාර කරන බවට දැන්වීම් පළ කළත් එවැනි නුසුදුසු ප්‍රතිකාරයන්ට තරුණ දරුවන් හසු නොවිය යුතුයි.

අධික මහත බව හෙවත් ස්ථුලභාවය යනු කුමක් ද?

ශරීර ස්කන්ධ දර්ශකයට අනුව යම් අයකු උසට සරිලන බරට වඩා වැඩි බරකින් යුක්ත නම්, එම පුද්ගලයා ස්ථුල පුද්ගලයකු ලෙස හඳුන්වනවා. මෙම දර්ශකයේ අගය 25 ට වඩා වැඩිනම් එම පුද්ගලයා මහත පුද්ගලයෙක් එසේ නැතිනම් ස්ථුල පුද්ගලයෙක්.

අධික මහතට බලපාන හේතු මොනවා ද?

හේතු ගණනාවක්ම තියෙනවා. අධික මහතට බලපාන හේතු අතරින් ජානමය බලපෑම ද එක් හේතුවක්. එහෙත් එය සුළු ප්‍රතිශතයක්. අධික මහත පුද්ගලයින් ගෙන් 10% ක් වැනි පිරිසක් තමයි ජානවල බලපෑම නිසා මහත් වී තිබෙන්නේ. ඉතිරි පිරිසට බලපා තිබෙන්නේ පාරිසරික සාධක.

පාරිසරික සාධක ලෙස මෙහිදී හඳුන්වන්නේ වැරැදි ආහාර පුරුදු සහ වැරැදි ජීවන රටාවේ පුරුදු. අපගේ ආහාර රටාව සහ ජීවන රටාව සමතුලිත වුණේ නැතිනම්, දිනපතා අපගේ පෝෂණ අවශ්‍යතාවයට වඩා වැඩි ආහාර ප්‍රමාණයක් ගන්නේනම්, එය අධික මහතට හේතුවක්. එම නිසා තමන් එදිනෙදා කරන වැඩ කටයුතු, නිරත වී සිටින රැකියාව, දිනපතා වැය කරන ශක්ති ප්‍රමාණය අනුව ආහාර ගැනීමයි සුදුසු.

මහත බවට හේතු වන ආහාර මොනවා ද?

ප්‍රධාන වශයෙන්ම පිෂ්ඨය සහ මේදය අධික ආහාර මහත් වීමට බලපානවා. මේදමය ආහාරවල කැලරි ප්‍රමාණය වැඩියි. මේදමය ආහාර ග්රෑම් එකක කිලෝ කැලරි 9 ක් තිබෙනවා. එසේම පිෂ්ඨය ග්රෑම් එකක කිලෝ කැලරි 4 ක් තිබෙනවා.

ඊට අමතරව ඇල්කොහොල් ග්රෑම් එකකින් කිලෝ කැලරි 7 ක් ලැබෙනවා. දිනපතා ගැඹුරු තෙලේ බදින ලද පැටිස් කට්ලට් රෝල්ස් වැනි ආහාර මෙන්ම ‘ෆ්‍රයිඩ් රයිස්’ ආහාරයට ගන්නා විට විශාල තෙල් ප්‍රමාණයක් ශරීරයට ලැබෙනවා.

එමඟින් ලැබෙන ශක්තිය ශරීරයෙන් වැය වුණේ නැතිනම්, එය ශරීරයේ තැන්පත් වෙනවා. මෙය කෙටි කාලයක් තුළ සිදුවන ක්‍රියාවලියක් නොවෙයි. කෙට්ටු වීම ඉතාම කෙටි කාලයක් තුළ සිදු වෙනවා. නමුත් මහත් වීමට සෑහෙන කාලයක් ගත වෙනවා. ඒ වාගේම ඉතාම ඉක්මනින් කෙට්ටු බව නැතිකර ගැනීමට හැකියාව තිබෙනවා. නමුත් මහත බව අඩුකර ගැනීමට බොහෝ කාලයක් කැප කිරීමට සිදු වෙනවා.

මහත බව නැතිකර ගැනීමට “ඩයට් කිරීම” හෙවත් ආහාර නොගෙන සිටීම හරි ද?

සමාජයේ බොහෝ දෙනෙක් විශේෂයෙන්ම මහත තරුණ තරුණියන් තමන්ගේ මහත බව අඩුකර ගැනීමට රාත්‍රියේදී ආහාර නොගෙන සිටීමට පෙලඹී සිටිනවා. එය ඉතාම වැරැදි සහගත ක්‍රියාවක්. මහත බව අඩුකර ගැනීමට ආහාර පාලනය කිරීම අත්‍යවශ්‍යයි. නමුත් එම ආහාර පාලනය නිවැරැදිව කළේ නැතිනම් එය වෙනත් ශාරීරික ගැටලු රැසකටම හේතුවක් විය හැකියි.

ඇවිදීම, ඉඳගැනීම, සුළු වැඩක් කිරීම වැනි එදිනෙදා ජීවිතයේ අවශ්‍යම වැඩ කටයුතු ටික කරගැනීමට ඕනෑම පුද්ගලයකුට දිනකට කිලෝ කැලරි 1500 ක්වත් අවම වශයෙන් ශරීරයට ලබාගත යුතුයි. එසේ නොවුණහොත් එම පුද්ගලයාගේ ශරීරයේ විශාල ගැටලු මතු වෙනවා.

ඊට අමතරව ශරීරයේ මොළය හෘදය වැනි ප්‍රධාන ඉන්ද්‍රියයන් ක්‍රියා කිරීමට අවශ්‍ය ශක්තිය නැතිව යනවා. ඒ නිසා අනවශ්‍ය ලෙස ශරීරය කෙට්ටු කරගැනීමට යැයි කියා ආහාර නොගෙන සිටීම අනුවණ ක්‍රියාවක්. ඒ නිසා මහත බව අඩුකර ගැනීමට ආහාර පාලනය වෛද්‍ය උපදෙස් අනුව කළ යුතුයි.

අධික මහත බව නිසා ඇතිවන ගැටලු මොනවා ද?

අධික මහත බව සෞඛ්‍ය ගැටලු රැසකටම හේතුවක්. වර්තමානයේ දී පාසල් දරුවන් අතර අධික මහත බව විශාල ගැටලුවක් බවට පත්වී තිබෙනවා. බොහෝ දෙමවුපියන් තමන්ගේ දරුවන් මහතට ඉන්නවා දකින්න කැමැතියි.

එය ඉතාම වැරැදි සහගත මතයක්. මීට වසර 10 කට 15 කට පෙර සිටියාට වඩා වර්තමානයේදී වයස අවුරුදු 10 ට අඩු දරුවන් අතර දියවැඩියා රෝගය බහුල බව රිජ්වේ ආර්යා ළමා රෝහලට පැමිණෙන දරුවන් දෙස බලන විට පෙනී යනවා.

මවුපියන්ගේ පහසුව, මවුපියන්ගේ වැඩ අධික බව නිසා දරුවන්ව ක්ෂණික ආහාරවලටම යොමු කිරීම ඊට ප්‍රධාන හේතුවක්. දියවැඩියාව ඇති දරුවන් මෙන්ම අධික කොලෙස්ටරෝල්, අධික රුධිර පීඩනය ඇති දරුවන් සමාජයේ බහුල වීමට දරුවන්ගේ අධික මහත බව හේතු වී තිබෙනවා.

එම අධික මහත දරුවන් වැඩිහිටියන් වූ විට ඔවුන් පිළිකා රෝගවලට ගොදුරු වීමේ හැකියාව ඉතා වැඩියි. එසේම අධික මහත දරුවන් පාසලේ අනෙක් දරුවන්ගේ උසුළු විසුළු වලටත් ලක්වෙනවා. එය එම දරුවන්ගේ මානසික වර්ධනයට අධ්‍යාපනයට බාධාවක්.

අධික මහත අඩුකර ගැනීමට කුමක් කළ යුතු ද?

ආහාර පාලනය ඉතා වැදගත්. දිනකට කිලෝ කැලරි 500 ක් ලබාදෙන ආහාර ප්‍රමාණයක් අඩුකර ගැනීමෙන් ස්ථුලභාවයෙන් මිදෙන්න පුළුවනි. එසේම තෙල් අධික ආහාර සම්පූර්ණයෙන්ම අඩුකර ගැනීම වැදගත්. එසේම අධික මහත පුද්ගලයින් දිනකට පැයක්වත් කය වෙහෙසා ඇවිදීම දිවීම වැනි ක්‍රීඩාවක නිරතවීම ඉතා අවශ්‍යයි. ව්‍යායාම සඳහා එක දිගට පැයක් ගත කිරීමට අපහසු නම් උදෑසන පැය භාගයක් ද සවස පැය භාගයක් ද වන ලෙස එම කාලය යොදාගත හැකියි.

මෙහිදී සඳහන් කළ යුතු ඉතා වැදගත් කරුණක් තිබෙනවා. ඒ; ශරීරයේ බර එකවර අඩුකර ගැනීම නුසුදුසු බවයි. එක් මාසයක් තුළ කිලෝග්රෑම් 2 කට වඩා වැඩියෙන් ශරීර බර අඩුකර ගැනීම සුදුසු නෑ. ඒ; එමඟින් තවත් සෞඛ්‍ය ගැටලු රැසක්ම ඇතිවිය හැකි නිසයි.

වඩා වැදගත් වන්නේ මාසයකට අඩුකරගන්නා කිලෝග්රෑම් දෙක ඒ අයුරින්ම පවත්වා ගැනීමට කටයුතු කිරීමයි. රාත්‍රියට ආහාර නොගෙන සිටීමෙන් ගැස්ට්‍රයිටිස් වැනි රෝගවලට ගොදුරු වීමට ද ඉඩ තිබෙනවා. එම නිසා රාත්‍රියට බර ආහාර නොගෙන තම්බන ලද එළවළු පලතුරු වැනි දෙයක් හෝ ආහාරයට ගැනීම අවශ්‍යයි.

රෝගී දරුවාට තැම්බුම් හොදියි බතුයි දීලා පලක් නෑ
අසනීප වූ විට දෙන්න නුසුදුසු ආහාර කියා දෙයක් නෑ. විශේෂයෙන්ම දරුවකු අසනීප වූ විට අප දරුවාට ලබාදිය යුත්තේ දරුවා රුචි ආහාර වර්ගයි. එහෙත් අසාත්මිකතා වැනි තත්ත්වයකදී නොදිය යුතු ආහාර තිබෙනවා. එසේ නැතිව සාමාන්‍ය රෝගාබාධයකදී නොදිය යුතු ආහාර කියා දෙයක් ඇත්තේ නෑ.

විශේෂයෙන්ම දරුවකු රෝගී වූ විට දරුවාට දිරවාගත නොහැකි ලෙස ආහාර ලබාදීම සුදුසු නෑ. මස් මාළු වැනි ආහාර විශාල කැබැලි ලෙස දරුවාට දීම සුදුසු නෑ.

මස් මාළු වුණත් හොඳින් තම්බා සිහින්ව කඩා හෝ පොඩිකර දරුවාට ලබාදීම මඟින් දරුවාට එම ආහාර හොඳින් දිරවාගත හැකියි. එසේම බත් ආහාරයට දෙන්නේ නම්, බත් බෙරි වන තෙක් හොඳින් තම්බා දීම සුදුසුයි. ඕනෑම ආහාරයක් රෝගී දරුවකුට හෝ වැඩිහිටි අයකුට දිරවාගත හැකි ආකාරයෙන් සකසා දීමේ හැකියාව තිබෙනවා.

උණ සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාව වැනි රෝගී තත්ත්වයකින් පෙළෙන දරුවකුට හෝ වැඩිහිටියකුට සීතල ආහාර දුන් විට එම රෝගී තත්ත්වය වැඩිවන අවස්ථාවන් තිබෙනවා.

ඒ අසාත්මිකතාව නිසා. එවැනි අයකුට යෝගට් වැනි ආහාරයක් ලබාදීමට අවශ්‍ය නම්, යෝගට් එක ශීතකරණයෙන් පිටත තබා සීතල බව පහවගිය පසුව එය ආහාරයට ලබාදීමේ වැරැද්දක් ඇත්තේ නෑ.

මෙහිදී සඳහන් කළ යුතු වැදගත් කරුණක් වන්නේ දරුවකුට කිසියම් රෝගයක් වැලඳුණු විට එම රෝගයෙන් ඉක්මන් සුවය ලබාගැනීම සඳහා දරුවා කැමැති ආහාර ලබාදීම වැදගත් බවයි.

ඇතැම් මවුවරු දරුවන් රෝගී වූ විට තැම්බුම් හොදි සමඟ බත් වැනි ආහාරයක් ලබාදීමට පෙලඹෙනවා. බොහෝ දරුවන් එවැනි ආහාරවලට දක්වන්නේ අකමැත්තක්.

සාමාන්‍ය නිරෝගි දරුවකුට පැය 3 කට වරක්වත් ආහාර වේලක් ලබාදිය යුතුයි. එම දරුවා රෝගී වූ විට පැය දෙකෙන් දෙකට ආහාර ලබාදීම වැදගත්. එමඟින් රෝගී වූ දරුවාට අවශ්‍ය පෝෂණය ලබාගත හැකියි. එය දරුවා කෙට්ටු නොවීමට ප්‍රධාන හේතුවක්.

ගාමිණී සුසන්ත

අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි


මිටි වීමට බලපාන හේතු ඔබ කවදාවත් දැනන් හිටියද? මෙන්න බලන්න කොට වෙන්නත් හේතුවක් තියෙනවා.

මිටි වීමට බලපාන හේතු ඔබ කවදාවත් දැනන් හිටියද? මෙන්න බලන්න කොට වෙන්නත් හේතුවක් තියෙනවා.

මිටි බව එහෙම නැතිනම් කුරු බව ( ෂොර්ට් ස්ටටුරෙ ) තත්ත්වය සමාජයේ ජීවත්වන” එම දේහ ලක්ෂණය තිඛෙන බොහෝ දෙනෙකුට මානසික පීඩාවක් ගෙන දෙන තත්ත්වයක්’ සම වයසේ තරුණ තරුණියන්ට සාපේකෂ ව තමන් උසින් අඩූ නම් ඒ ගැන බොහෝ දෙනෙකු ඉමහත් පසූතැවිල්ලට පත්වෙති’ බොහෝ වෛද්‍ය ගැටලු තීර පරීකෂාවේ දී ද හෙළි වන්නේ උස වැඩි කර ගැනීමට ඛෙහෙත් පවතී ද යන්න විමසන පිරිස වැඩි බව ය’ ඇතැම් විට සිය දිවි නසා ගැනීමට තරම් ඇතැම් පූද්ගලයෝ පෙළඹෙති’

මිටි බවට බලපාන හේතු රාශියක් පවතින අතර ළමා අවධියේ දී මේ තත්ත්වය හඳුනා ගැනීම දෙමාපියන්ට මෙන්ම ළමයාට ද වැදගත් වෙයි’ දැනට භාවිත වන වර්ධක සටහන් ( ඝ්‍රොව්ත් ඡර්ට් ) වල ළමයා ගේ වයසට අනූව උස ලකුණූූ කිරීම සිදුවන අතර” සාමාන්‍ය ළමයකු ගේ උසට සාපේකෂව එම වෙනස මේ අනූව පැහැදිළිව හඳුනාගත හැකි ය’

මූල් අවධියේ දී උසින් අඩූ බවක් පෙන්වන ළමයින් වැඩිවිය පැමි”මේ දී තමන් ගේ පවූලට නියමිත උස ප්‍රමාණය අත්පත් කරගන්නා අවස්ථා ද පවතියි’ පාසලේ දී” පෙර පාසලේ දී හෝ සම වයසේ මිතුරන් අතර කොන් වීම” ආරුඨ නම්වලට ලක්වීම’ ආත්ම විශ්වාසය අඩූ වීම” ක්‍රීඩාවල දී විවිධ අපහසූතාවන්ට ලක්වීම” මීට අමතරව වයසින් මූහූකුරා ගිය ද උසින් අඩූ නිසා පොඩි දරුවකු මෙන් සැලකීම වැනි ගැටලු රැසක් මිටි බව සමඟ බැඳී ඇත’ මේ නිසා මිටි බවට බලපාන හේතු සාධක මොනවා දෑයි පලමූව විමසා බලමූ’

1’ පවූල් පසූබිම’

දෙමාපියන් හා ඥාතීන් උසින් අඩූ වන විට දරුවන්ට ද එය උරුම වෙයි’

2’ මව් කුස තුළ දී වර්ධනය අඩාල වීමකට ලක්වීම හා නොමේරූ දරු උපතක් බිහි වීම

මව් කුස තුළ දී විවිධ හේතුන් මත වර්ධනය අඩාල වූ දරුවන් හා නියමිත දින සම්පූර්ණ වීමට ප්‍රථම උපන් නොමේරූ දරුවන් දිගට ම වර්ධනය අඩාල වීමක් පෙන්වති’ උසින් අඩූ වෙති’

3’ වර්ධනය සෙමින් සිදුවන දරුවන්

මෙවන් දරුවන් උස යාම” වැඩි විය පැමි”ම ආදිය ප්‍රමාද වී සිදු වෙයි’ ආරම්භයේ දී වර්ධනය අඩූ බවක්” උසින් අඩූ බවක් පෙන්නූම් කළ ද කාලය ගතවීම සමඟ ක්‍රමයෙන් තමන් ගේ දෙමාපියන් ගෙන් උරුම වූ උස ප්‍රමාණයට ළඟා වෙති’ මෙය පවූලේ සාමාජිකයන් අතරින් ද හමූවන අතර” පිරිමින් තුළ සූලබ ය’ කෙසේ වූවත් මේ තත්ත්වය රෝගයක් නොවේි’ ඇන්ඩ්‍රොජන් හෝ ඊස්ට්‍රජන් හෝර්මෝන මඟින් මොවූන් ගේ වැඩිවිය පැමි”ම ඉක්මන් කළ හැකි ය’

4’ හෝර්මෝන අසංතුලිතතා නිසා වන මිටි බව

තයිරොයිඩ් හෝර්මෝනය” වර්ධක හෝර්මෝනය හා ස්ටෙරොයිඩ් හෝර්මෝන වර්ධනය කෙරෙහි බලපායි’ මින් පළමූ හෝර්මෝන දෙවර්ගය අඩූ වූ විට වර්ධනය අඩාල වෙයි’ ස්ටෙරොයිඩ අධික වීම ද වර්ධනය අඩාල කරයි’

උපතින් ම තයිරොයිඩ් හෝර්මෝන නිපදවීම අඩාල වීම හෝ තයිරොයිඩ් ග්‍රන්ථියේ ක්‍රියාකාරිත්වයට එරෙහි ප්‍රතිදේහ නිපදවීම හෝර්මෝන නිෂ්පාදනය අඩාල කරයි’ පිටියූටරි ග්‍රන්ථියේ ක්‍රියාකාරිත්වය අඩාල වීම” පිළිකා රෝගයකින් එය විනාශ විම” හයිපොතැලමස ප්‍රදේශයේ පිළිකාවක් හෝ විකිරණවලට ලක්වීම” ආදිය නිසා වර්ධක හෝර්මෝන නිපදවීම අඩාල වෙයි’

දිගු කලක් ස්ටෙරොයිඩ් (ප්‍රෙඩ්නිසිලෝන් වැනි) ඖෂධ භාවිත කරන විට වර්ධනය අඩාල වෙයි’ දිගු කලක් ඇදුම රෝගයට ඉන්හේලර් පාවිච්චි කරන්නන් තුළ ද මෙය දෑකිය හැකි ය’

5’ පෝෂණ ඌනතා සහ දිගු කලක් රෝගාබාධ වලින් පීඩා විඳීම

මෙය දියූණූ වෙමින් පවතින රටවල ළමයින් ගේ වර්ධනය අඩාල වීමට බලපාන ප්‍රධානතම හේතුවකි’ ගුණාත්මකභාවයෙන් අඩූ ආහාර ගැනීම” ආහාර හිඟවීම” ආහාර අරුචිය” දිගු කලක් විවිධ රෝගවලට නිතර නිතර ලක්වීම මෙයට හේතු වෙයි’

ආහාර මාර්ග පද්ධතියේ ආහාර අවශෝෂණය අඩාල කරන සිලියැක්” ක්‍රෝන්ස් ( ක‍රොහ්න්~ස් ) වැනි රෝග” වකුගඩූ අක්‍රීයතාව ද මෙයට බලපායි’

6’ වර්ණදේහ ගැටලු නිසා වන සහලකෂණවලට ගොදුරු වීම

ඩවූන්ස් සහ ලකෂණයේ දී ළමයින් ගේ උස යාම අඩූ වෙයි’ ඩවූන්ස් සහ ලකෂණය උපත ලද අවස්ථාවේ දී ම හඳුනාගත්ත ද” ඇතැම් එවැනි වර්ණදේහ රෝග හඳුනා ගන්නේ ළමයාෙ ග් කුරු බවට හේතු සොයාගෙන යාමේ දී ය’

ටර්නර්ස්” නූනාන්ස්” සෙල්ස් සිල්වර් වැනි සහලකෂණ මෙයට නිදසූන් ය’

7’ මානසික අවපීඩනය

කායික ව හෝ මානසික ව දීර්ඝ කාලයක් පීඩාවන්ට ලක්වීම ද උස යාම අඩාල කරන්නකි’ ළමයින්ට නිදහසේ සැහැල්ලුවෙන් ජීවත්වීමට හිතකර පරිසරයකට රැගෙන ගිය විට නැවත හොඳින් වර්ධනය පටන් ගන්නා බව පෙනෙයි’

ඇතැම් විට මිටි බව ඇෙඟ් ඉහළ සහ පහළ කොටස්වලට සමාන ව බලපාන අතර” තවත් සමහර රෝගවල දී ශරීරයේ ඉහළ හෝ පහළ කොටස පමණක් වර්ධනය අඩාල බවට පත්වෙයි’

ළමයින් ගේ වයස සමඟ උස ක්‍රමාණූකුළ ව සහටන් කිරීම මඟින් මෙම වර්ධනය අඩාලවීම හොඳින් අවබෝධ කරගත හැකි ය’ මීට අමතරව හෝර්මෝන ඌණතාවල දී ඊට සම්බන්ධ වෙනත් රෝග ලකෂණ ද රෝගියා තුළින් දෑකිය හැකි ය’

වර්ධක හෝර්මෝනය අඩාල වීමට දෑනට ප්‍රතිකාර ලෙස එම හෝර්මෝනය පිටතින් එන්නත් කිරීම සිදු කරයි’ මෙය මිල අධික වන අතර” ඒ සම්බන්ධ විශේෂඥ වෛද්‍ය මධ්‍යස්ථානයක අධීකෂණය යටතේ ප්‍රතිකාර ගැනීම කළ යූතුයි’ තයිරොක්සීන් ඌණතාවට සූදුසූකම ලබා විශේෂඥ කායික රෝග වෛද්‍යවරයකු ගෙන් ප්‍රතිකාර ලබාගත හැකි ය’

අතේ මැණික් කටූව හා ඉදිරි කොටසේ එක්ස් කිරණ ඡායාරූප මඟින් ළමයා ගේ අස්ථි වර්ධනයේ වයස ( ඹොනෙ අගෙ )- ලබාගත හැකිය’ මෙය ළමයා ගේ සැබෑ වයසට ගැලපේ ද” වයසින් අඩූ ද යන්න මින් නිගමනය කළ හැකි ය’ රුධිර ෙසෙල පරීකෂාව මඟින් නිතර වැළඬෙන ආසාදන පරීකෂාව ද” තයිරොක්සීන් හා වර්ධක හෝර්මෝන මටිටම මැන බැලීම ද කළ හැකිය’

මොළය තුළ වන වෙනස්කම් හඳුනා ගැනීමට ක‍ඨ්හෝ ඵර්‍ඓ පරිකෂණ ඉවහල් වෙයි’ මේ අනූව ඔබත් උසින් අඩූ බව මානසික පීඩාවක් කරගෙන ඇත්නම් පවූලේ වෛද්‍යවරයා හමූ වී වෛද්‍ය උපදෙස් ලබා ගැනීම ඔබට සහනයක් ගෙන දෙනූ ඇත’




අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි




රහස් ස්ථාන වල වැවෙන රෝම වැවිය යුතු හේතුව මෙන්න කාන්තාවන්ට විශේෂයි.

රහස් ස්ථාන වල වැවෙන රෝම වැවිය යුතු හේතුව මෙන්න කාන්තාවන්ට විශේෂයි.

රහස්‍ය ස්ථාන වල වැවෙන රෝම වැවිය යුතුද? එසේත් නොමැති නම් ඉවත් කළ යුතුද යන්න නිශ්චිත අවබෝධයක් බොහෝ දෙනෙකුට නොමැත. එහෙත් නවතම පර්යේෂණවලින් සනාථ වී ඇති කරුණු කිහිපයක් අද ලිපියෙන් ඉදිරිපත් කිරීමට බලාපොරොත්තු වෙනවා.

රහස්‍ය ස්ථාන වල වැවෙන රෝම ඉවත් කිරීම මගින් ශරීරයට පහසුවක් දැනුනද සැබවින්ම එම රෝමයන් මගින් ඉතා වටිනා කෘත්‍යයන් කිහිපයක් ඉටු කරන බව පර්යේෂණවලින් තහවුරු කෙරේ.
1. බැක්ටීරියා වලින් ආරක්ෂා කරයි.

මිනිස් සිරුරේ ඇසි පිය මගින් ඇස් වලට ආරක්ෂාව සැපයේ. නාසයේ ඇති රෝමයන් මගින් ස්වසන පද්ධතියට අනවශ්‍ය ද්‍රව්‍යයන් ඇතුළු වීම සහ ආරක්ෂාව සැපයේ. රහස්‍ය ස්ථාන වල වැවෙන රෝමයන් මගින් ද ඒ හා සමානම කෘත්‍යයක් ඉටු කෙරේ. බැක්ටීරියාවන් සහ අනවශ්‍ය කුඩා අපද්‍රව්‍යය රහස්‍ය ස්ථාන වලට ලගා වීමට බාධකයක් ලෙස රෝම සැලකිය හැකිය. එමෙන්ම මෙම රෝමයන් කැපීම මගින් ඇති වන කුඩා සිදුරු මගින් එම ස්ථාන වලට පහසුවෙන් බැක්ටීරියා ආසාධනයක් වුවද සිදු විය හැකිය.

2. විරුද්ධ ලිංගිකයන් ආකර්ෂණය කිරීම.

මෙම ස්ථාන වල ඇති කුඩා ග්‍රන්ථි වලින් නිපදවෙන පෙරමෝන මගින් විරුද්ධ ලිංගිකයන් ආකර්ෂණය කිරීම සහ උත්තේජනය සිදු වේ. මෙම ස්ථාන වලට හානි වීම මගින් මෙම ක්‍රියාවලියද අඩපණ වේ.

3. ආරක්ෂක පටලයක් ලෙස වැදගත් වේ.

මෙම ස්ථාන වල පවතින රෝමයන් නිසා නින්දේදී මෙන්ම ලිංගික හැසිරීම් වලදී රහස්‍ය අවයව වලට ආරක්ශාව සැලසේ.


අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි



මාළු බැදල කන්න කවුරුත් කැමති වුනාට මාළු බැදලා කෑවොත් වෙන වින්නහිය අදවත් ඔබ හරියටම දැනගන්න.

මාළු බැදල කන්න කවුරුත් කැමති වුනාට මාළු බැදලා කෑවොත් වෙන වින්නහිය අදවත් ඔබ හරියටම දැනගන්න.
මාළු බැදල කෑවොත් වෙනදේ මෙන්න
පලතුරු, එළවලූ සහ මාළු යනු සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාරයි. නමුත් ඔබ මාළු බැදලා අනුභව කරනවානම් එය තවදුරටත් සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාරයක් නොවෙන බව හොඳින් මතක තබාගන්න. මෑතකදී සිදුකරනු ලැබූ අධ්‍යයනයකින් සනාථවී තිබෙන පරිදි, සතියකට දෙවරක් බැදපු මාළු අනුභව කරන පුද්ගලයින්ට හදිසි ආබාදය එසේත් නොමැති නම් ආඝාතය කියන බරපතල සෞඛ්‍යය තත්වය ඇතිවීමේ වැඩි අවදානම් තත්වයක් පවතිනවා.

සතියකට දෙවතාවක් මාළු අනුභව කිරීමට නිර්දේශ කර තිබුනත්, ඒවා සකස් කරන ආකාරය පිළිබඳව ඔබ වඩාත් සැළකිලිමත් වියයුතුයි. ආඝාතය කියන තත්වයද ඇතුළුව තවත් රෝගී තත්වයන් රැුසක් ඇතිවීම සඳහා හේතුවන්නේ වැරදි ආහාර රටාවයි.

අධි කොලොස්ටරෝල් මට්ටමක් ඇති ආහාර අනුභව කලොත් මොලයට රුධිරය සැපයෙන රුධිර වාහිනී අවහිර වෙන අතර, ඒ හේතුවෙන් ස්නායු සයිල විනාශ වීම සහ හර්දරෝග වැනි තත්වයන් ඇතිවෙන්නට පුළුවන් බව හොඳින් මතක තබාගන්න.

අධ්‍යයනයන් මගින් පෙන්වාදෙන පරිදි, සතියකට දෙවරක් බැදපු මාළු අනුභව කරන පුද්ගලයින්ට හදිසි ආබාදයක් ඇතිවීම සඳහා සියයට 32ක පමණ වැඩි අවදානම් තත්වයක් පවතිනවා. වැරදි විදියට මාළු පිසුවොත්, එහි ඇති වටිනා තෙල් කොටස් ගිලිහී යන බවද විශේෂඥයෝ පවසති.

උදාහරණයක් විදියට ගත්තොත්, ඔමේගා 3 මේද අම්ල වලින් පොහොසත් සැමන් මත්ස්‍යයින් බැදීමේදී එහි වටිනා තෙල් කොටස් විනාශ වී යනවා.




අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි


ඔබේ බිරිඳව කාමයට පොලබවාගන්න නිවැරදි විදිය දන්නවද? මෙන්න විස්තරේ කියවලාම බලන්න.

ඔබේ බිරිඳව කාමයට පොලබවාගන්න නිවැරදි විදිය දන්නවද? මෙන්න විස්තරේ කියවලාම බලන්න.


ප්‍රීතිමත් විවාහයකට අවශ්‍යතම වැදගත් කරුණු 3ක් බ්‍රිතාන්‍යය කළ සමීක්ෂණයකින් හෙළි වෙයි. පොදුවේ එය අපටද අදාළ වෙයි. පළමුවනැන්න අවංකකමයි. දෙවැන්න සාකච්ඡා සම්මුතිය යි. එනම් එකඟතාවයි. අනෙක් කරුණ සෑම දෙයකම පාහේ දෙකක් බැඟින් තීබීමයි. විශේෂයෙන් රූපවාහිණී දෙකක්, මෝටර් රථ දෙකක්, සහ වැසිකිළි දෙකක් වශයෙනි.

විශ්වාසවන්තකම, හාස්‍යය විද දරාගැනීමේ සංවේදීතාව සහ අවංකකම යහපත් සබඳතාවකට වඩාත් වැදගත්ම කරුණු 3 වශයෙන් නිරීක්ෂණය කර තිබේ. තවත් කරුණු කිහිපයක් කල්පවත්නා ආදරයට අත්‍යවශය වේ.
"ඔබේ බිරිඳ කාමයට පොළඹවාගන්නේ කෙසේද ?" නමින් නවතම ග්‍රන්ථයක් එළි දැක්වීම සඳහා පවත්වන ලද මෙම සමීක්ෂණයට අඹු සැමි යුවළ 2000 ක් එක් කරගෙන තිබිණ.

ඔවුන් සියලුදෙනාම පාහේ සඳහන් කර ඇත්තේ මුල් කරුණු 2 කට අමතරව වෙනම වාහන දෙකක්, රූපවාහිණී දෙකක් හා වැසිකිළි දෙකක් ද ප්‍රීතිමත් විවාහ දිවියකට අත්‍යවශ්‍ය බවයි.

ඔවුන්ට පිළිතුරු දීම සඳහා හෝඩුවා 50 ක් ලැයිස්තුගත කර තිබිණ. අඛණ්ඩ ලිංගික සබඳතාවට එම ලැයිස්තුවේ හිමිවී ඇත්තේ 20 වැනි ස්ථානයයි. නිති පතා වැළඳගැනීම් හා තුරුළු කරගැනීම්ද නිර්දේශිතය.

රාත්‍රී නින්දට කළින්, උදෑසන, නිවසින් පිටවී යාමේදී එකිනෙකා සිපගැනීම්, ඉද හිට ප්‍රේම චමත්කාරයෙන් වෙළුණු අදහස් පළ කිරීම්, ඔහු හෝ ඇය තමාගේ හොඳම මිතුරා වශයෙන් සැලකීම, මා පිය රාජකාරි බෙදා ගැනීම, විනෝදාංශවල නිරත වීම ආදියද නිතිපතා ලිංගිකව එක්වීමද ලේඛනයේ පළමු 20 ඇතුළත් වෙයි.

තර්ක විතර්ක සමඟ සහ විශ්මයට පත්කිරීමේ ත්‍යාගයක් පිරිනමමින් කිසි විටෙකත් නින්දටනොයාමද ප්‍රීතිමත් යුග දිවියට අදාල කරුණු 50 ට ඇතුලත් වෙයි




අතර්ජාලයෙන් උපුටා ගැනීමකි